‘t LotHus in Menen biedt thuis aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Het team van zorgverstrekkers van 't LotHus is er alvast klaar voor. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Geconfronteerd worden met een langdurige ziekte heeft vaak erg ingrijpende gevolgen. Het leven gaat genadeloos voorbij en de draad opnieuw opnemen is dan allesbehalve evident. Met ‘t Lothus wordt in Menen een unieke oplossing voor aangeboden.

‘t LotHus lijkt op het eerste gezicht een doodnormale woning in de Kortrijkstraat in Menen. Toch trekken hier vier bewoners in, vier mensen met een niet aangeboren hersenletsel. “Het gaat ons vooral om een duidelijk onderscheid tussen het ziekenhuis en een echte thuis“, vertelt Patricia Houthoofd, directeur patiëntenzorg.

Mensen die met een hersenletsel te maken krijgen, na bijvoorbeeld een ongeval of overmatig drankgebruik, komen vaak voor een lange periode in een ziekenhuis of zorgcentrum terecht. “We spreken al snel over periodes van één à twee jaar, waar ze de nodige zorgen toegediend krijgen. Wie zo lang uit de maatschappij is verdwenen en met dergelijke letsels te maken kreeg, heeft het erg moeilijk om zich later weer vlot te integreren. ‘T LotHus zal hierin een schakelrol spelen.”

De woning, enig in zijn soort in Vlaanderen, kwam er nadat de patiënten van het psychiatrisch centrum Onze-Lieve-Vrouw van Vrede zelf het idee naar voren schoven. “De eerste keren dat we dit te horen kregen, dateert al van enkele jaren terug”, horen we van Penny Toebat, ergotherapeute in het centrum. “Echt concreet werd het ongeveer negen maanden geleden, met de aankoop van de woning en de start van de renovatiewerken. Ook hier werden de bewoners bij betrokken. Helpen schilderen, decoreren en verhuizen zijn allemaal zaken die voor ons doodnormaal zijn maar voor de bewoners heel wat minder evident.”

“De vier bewoners zullen hier leven zoals dit het geval zou zijn mochten ze zelfstandig wonen, alleen worden ze hier opgevolgd door een klein team van zorgverstrekkers. Koken, de was en de plas en zelfs gaan solliciteren. Het zijn dingen die ze hier allemaal opnieuw zullen aanleren. De bedoeling is dan ook om ze klaar te stomen voor een zelfstandig leven, zodat ze opnieuw hun plaats in de maatschappij kunnen opnemen.”

‘T LotHus biedt plaats aan vier personen, onder wie de eerste twee al volgende week hun koffers zullen uitpakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier