‘t Kasteeltje sluit voor onbepaalde tijd wegens instabiliteit: “Veiligheid boven alles”

Hoelang OC 't Kasteeltje dicht blijft, is nog onduidelijk. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

‘t Kasteeltje, het gebouw waar het ontmoetingscentrum en Buitenschoolse Kinderopvang De Ravotter hun onderkomen hebben, werd door schepen Björn Anseeuw vorige week vrijdag wegens instabiliteitsproblemen gesloten. Dat zorgt voor heel wat problemen.

Het gebouw werd ontworpen door de toenmalige stadsarchitect en werd gebouwd door aannemer M. Heyman uit Nieuwkerke. De bouw zelf, gestart in 1998, liep al niet van een leien dakje. Tijdens de bouw werd de hoofdaannemer failliet verklaard waardoor de bouwwerken maanden hebben stil gelegen. Uiteindelijk was het gebouw af in juni 2001. Op zich is dit dus niet eens een oud gebouw, want het is slechts 18 jaar oud. “Een poetsvrouw had opgemerkt dat een dorpel van het gebouw verschoven was. We hebben daarom onmiddellijk de stabiliteit van het gebouw laten onderzoeken. Toen ik vorige vrijdag het verslag van de stabiliteitsingenieur kreeg, heb ik onmiddellijk beslist om het gebouw van het ontmoetingscentrum en van de buitenschoolse kinderopvang te sluiten. Als het over veiligheid gaat, wil ik geen enkel risico nemen. En die veiligheid kon niet meer worden gegarandeerd.”

Gebouw gestut

Vorige vrijdag heeft een aannemer dan het gebouw gestut, zodat de Zwanefeesten van de KSA zonder risico konden doorgaan. De activiteiten van de KSA kunnen trouwens gewoon verder plaatsvinden. Met hun gebouw is er geen enkel probleem”, legt schepen Björn Anseeuw (N-VA) uit.

Ondertussen werd tijdens een overleg een overeenkomst bereikt met de KSA die haar gebouw heeft naast het instabiele gebouw. De vraag kwam van Bart Plasschaert (CD&V), schepen van jeugd. “Wij vroegen de KSA of ze eventueel open stond voor een gedeeld gebruik van hun lokalen. Met het OC zouden ze graag een minimale werking aanbieden aan hun cliënten met de focus op het toebedelen van maaltijden en de cafetaria, aangevuld met de basisactiviteiten”, vertelt de schepen. De KSA besliste om hun meisjeslokaal ter beschikking te stellen. “Het meisjeslokaal van de KSA is goed voor een capaciteit van 40 plaatsen”, vertelt schepen Maxim Donck (N-VA), bevoegd voor de Ontmoetingscentra. Volgende week worden de maaltijden nog verzorgd in OC Schaperye, de week daarna kunnen de mensen terug in Zandvoorde terecht. Momenteel hebben we voor twaalf verenigingen al een voorlopig onderkomen gevonden. Voor een zestal andere zijn we nog op zoek naar een oplossing. Het zomerbuffet van vrijdag 9 augustus gaat door in OC de Ballon. Het petanquetoernooi op 14 augustus kan gewoon doorgaan. Op 11 september was er in ‘t Kasteeltje nog een vertoning gepland in kader van het Filmfestival. De plaatselijke pastoor van de kerk liet ons weten dat die vertoning in de kerk kan doorgaan. We zoeken alleen nog een locatie voor het Halloweenfeest.”

De kans is groot dat de stad de kosten op zich zal nemen

Dat er nog een locatie gezocht wordt om het Halloweenfeest te laten doorgaan, doet vermoeden dat de heropening van het gebouw niet voor meteen is. “Vandaag is er nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de problemen”, gaat Anseeuw verder. “De stabiliteitsingenieur is dat nu nog aan het onderzoeken zodat ze binnen enkele weken weten hoe we dit kunnen oplossen. Voorlopig is het dus nog te vroeg om te weten wie verantwoordelijk is voor deze problemen. Eerst moeten we daarvoor de oorzaak kennen. Maar gezien de hoofdaannemer failliet is en het gebouw door de toenmalige stadsarchitect ontworpen werd, is de kans groot dat de stad de kosten voor de nodige aanpassingen op zich zal nemen. Ook hier gaat veiligheid boven alles. We zullen de tijd nemen die nodig is om het gebouw in de toekomst op een veilige manier te gebruiken.”

Maand werkloos

Ook de kinderen van de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) moeten voorlopig verhuizen. Zij krijgen een voorlopig onderkomen in basisschool De Puzzel, afdeling Meiboom. Olivier Allaert (42), vader van de negenjarige Lilly, voelt zich een beetje in de steek gelaten. “Onze dochter kon van daaruit te voet naar huis. Wij werken tot 18.30 uur, maar onze dochter wordt om 17.30 uur thuis opgehaald om te gaan sporten. Naar een BKO die verder gelegen is gaan, betekent voor ons een kleine ramp”, vertelt Olivier. “Ik vroeg hen naar een alternatief om onze dochter eventueel naar het sportcentrum te brengen, maar dat leek niet mogelijk. Nochtans hebben ze wagens voor handen die ingezet worden om kinderen van de ene BKO naar de andere te brengen. Maar ik kreeg het antwoord dat er momenteel geen chauffeurs zijn die de wagens kunnen besturen. Ik heb alle begrip voor de situatie, maar wij kunnen toch moeilijk een hele maand niet werken daardoor? Uiteindelijk is er voor alles een oplossing en hebben we die na veel moeite ook gevonden. Maar het neemt niet weg dat we ons in de steek gelaten voelen. Eigenlijk maken ze zo van hun eigen probleem, ons probleem.”

Schepen Silke Beirens (Groen), bevoegd voor de BKO heeft begrip voor de situatie. “Met De Puzzel vonden we een voorlopige oplossing voor augustus. We willen sowieso de kinderen terug in hun eigen wijk. Desnoods werken we met containers. Momenteel zijn we bezig met prijzen te vergelijken. Van zodra er verder nieuws is, wordt iedereen op de hoogte gebracht, maar voorlopig is dat de enige oplossing”, aldus de schepen.

“Ik had op zijn minst een telefoontje verwacht”

Verwarring alom bij de 67-jarige Chantal Voutquenne uit de Hamsterstraat. Dinsdagmorgen kwam ze toe in ‘t Kasteeltje om er, zoals steeds, haar maaltijd te nuttigen.

Chantal Voutquenne stond dinsdag voor een gesloten deur.
Chantal Voutquenne stond dinsdag voor een gesloten deur.© JRO

“Ik kom elke week een twee tot drie keer in ‘t Kasteeltje om er te eten en dat al twee jaar”, vertelt ze. “Toen ik er dinsdag toekwam bleek het ontmoetingscentrum gesloten te zijn. De maaltijd was ondertussen betaald en ook voor vrijdag en de week erop werden de maaltijden al betaald. Groot was mijn verbazing toen ik merkte dat het centrum gesloten was.” Volgens Chantal hangt er ook geen enkel document die mensen gewaar maakt van de situatie van het gebouw. “Gelukkig kwam ik ter plaatse iemand tegen die mij kon doorverwijzen naar de juiste persoon. Anders stond ik daar mooi te kijken. Ik had op zijn minst wel een telefoontje verwacht om mij te melden dat de maaltijden op een andere locatie doorgaan.” Het kabinet van schepen Maxim Donck deed meteen het nodige. “Iedereen werd opgebeld en verteld dat de maaltijden voorlopig in OC Schaperye doorgaan”, klinkt het bij het kabinet. “Er moet ergens een vergissing gebeurd zijn waardoor mevrouw geen verwittiging kreeg. We hebben meteen een chauffeur ter plaatse gestuurd die mevrouw heeft opgehaald waardoor ze alsnog haar maaltijd kon nuttigen in de Schaperye. Daar werd haar ook alles uitgelegd.”

Indien er nog mensen zijn die problemen ondervinden kunnen ze contact opnemen met centrumleider Jessie Lambrecht op het nummer 059 43 45 94.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier