’t Gezelletje in Oostkamp verlangt naar sociaal contact in cafetaria

Linda Sticker, bestuurslid en verantwoordelijke van de kringloopwinkel, en Frans Dubois, voorzitter van Welzijnsschakel vzw.
Linda Sticker, bestuurslid en verantwoordelijke van de kringloopwinkel, en Frans Dubois, voorzitter van Welzijnsschakel vzw.
Redactie KW

Op een donderdagvoormiddag gonst het van de bezigheid in ‘t Gezelletje. Al vroegen de maatregelen het afgelopen jaar om een flexibele houding van de vrijwilligersploeg, zitten ze niet stil. Linda Sticker, bestuurslid en verantwoordelijke van de kringloopwinkel, en Frans Dubois, voorzitter van Welzijnsschakel vzw, vertellen meer.

“Tijdens de eerste periode van de crisis, werden alle binnengebrachte goederen drie dagen apart in quarantaine geplaatst”, aldus Linda. “Oorspronkelijk gebruikten we een tent om daar te kunnen voorsorteren, maar deze werd tijdens de laatste storm weggeblazen. We staken de koppen samen rond een reorganisatie. Ondertussen werd een uitbreiding voorzien met een extra ruimte, volledig dankzij de inzet van de vrijwilligers.”

Veel jonge mensen

“We zijn voor alle pijlers van onze werking samen in totaal met 106 vrijwilligers in Oostkamp. Sommige mensen komen wekelijks, anderen maandelijks. Een deel daarvan is nog niet heropgestart sinds corona opstak. Sommige dames werkten al jaren samen op dezelfde dag en voor hen was het even slikken om tijdelijk op te splitsen in kleinere ploegjes voor de veiligheid. Naar de winkel toe merken we dat er veel jonge mensen langskomen. We startten ook vorig jaar een samenwerking op met De Klimop, waarbij ze met de kinderen uit de school op bezoek komen om te ervaren wat we hier doen en een voormiddag te komen helpen.”

Ontmoetingsruimte

Behalve de tweedehandswinkel en Oxfam wereldwinkel, organiseren ze ook computerlessen die ouderen begeleiden bij hun eerste stappen achter het scherm. “Het is afwachten wanneer de cursussen terug kunnen opstarten. Voor deze doelgroep is het natuurlijk niet mogelijk om digitaal te werken.” De hoofdactiviteit van ‘t Gezelletje blijft de cafetaria die fungeert als ontmoetingsruimte. “Op een namiddag waren er gemiddeld zo’n vijftig à zestig mensen die kwamen en als het mooi weer was, zat het terras volledig vol”, zegt Frans. “Mensen kwamen hier een kaartje leggen. Bij ons mogen mensen één koffie bestellen en hier een hele middag blijven zitten, die ontmoetingsruimte was van begin af aan onze hoofddoelstelling. De tweedehandswinkel is in de loop van de jaren groter geworden. Ook kwam er een aanbod aan vakantiehuizen voor mensen die zich het financieel niet kunnen permitteren om op reis te gaan. Het project ‘vakantiedroom’ is een samenwerking met het OCMW die het mogelijk maakt om naar de Ardennen of de kust te gaan aan een lagere prijs.” (LS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.