Systeem herbruikbare bekers nog niet sluitend in Ingelmunster

Schepen Nadine Verheye: "We doen eerst een groepsaankoop voor de eigen diensten." (foto Fodi) © (foto Fodi)
Redactie KW

Herbruikbare bekers, het laatste woord is er nog niet over gezegd en geschreven. In theorie klinkt het allemaal mooi, maar in de praktijk is het niet evident om die bekers op grote feesten grondig te kunnen afwassen en vooral afdrogen. We informeerden bij Nadine Verheye, schepen van Leefmilieu.

Schepen Verheye zei dat Lore Mariën van Ovam al een toelichting gaf over het organiseren van evenementen en herbruikbaar cateringmateriaal. “We vernamen dat 90 procent recycleren bij gebruik wegwerpmateriaal niet wordt gehaald. Coca Cola is zelfs hardleers en voert negatieve reclame tegen de maatregel. De bierleveranciers springen mee op de kar en leveren bekers in alle vormen. Met het schepencollege hebben we beslist om deel te nemen aan de groepsaankoop van de provincie. Dit enkel voor intern gebruik, zoals in de bib, jeugdwerking, Villa Max, scholen. Iedereen is verantwoordelijk voor het degelijk onderhoud en stapelen. De bekers zullen pas geleverd worden tegen juni 2020. We vernamen dat het ontlenen van herbruikbare bekers bij de Kringwinkel niet vlot loopt. Bovendien moeten de bekers afgewassen teruggegeven worden.”

“Het management van Ivio zal nu eerst met de Kringwinkel overleggen om de service te verbeteren, pas dan kan overwogen worden om 1.500 extra bekers aan te kopen via het subsidiedossier van de provincie. Ook brouwers stellen herbruikbare bekers beschikbaar”, aldus de schepen.

Dubbel spoor

“Er kunnen eveneens herbruikbare bekers geleend worden bij Durapack. Die worden geleverd, terugbetaald en gewassen tegen een all-in tarief van 0,04 euro/beker/gebruikte bak. In juli jl. hadden we met de gemeente een afspraak met de firma Durapac. Bij deze firma kunnen echter geen bekers aangekocht worden. Het is een all-in systeem. Huren, leveren, vuil ophalen en in de firma wassen”, legt schepen Verheye uit. “Zij bezitten installaties die milieuvriendelijk zijn en ze recupereren hun vuil water dat gezuiverd wordt. De bekers worden geleverd in verzegelde containers van 300 stuks. De organisator bepaalt zelf het bedrag van de waarborg. Het is een digitaal systeem. De beker wordt in een speciale container gedeponeerd en de waarborg wordt onmiddellijk terugbetaald. Dit staat echter nog in de kinderschoenen.”

“Meulebeke was tijdens de Nacht van Ter Borcht proefkonijn van de firma Durapac. We zijn ter plaatse gaan kijken. Het systeem zit goed in elkaar, maar de internetverbinding was te licht en de router werkte niet. Studio Kontrabas was enthousiast, maar er zal nog veel water naar de zee vloeien om klaar te zijn tegen 1 januari 2020. Tijdens de 11 juliviering op 7 juli gebruikten we herbruikbare bekers”, vertelt de schepen verder. “Het was een hels karwei voor Kunst Veredelt en ze konden het afdrogen niet bijhouden. Het ziet er naar uit dat we naar een dubbel spoor evolueren: kleinere, interne evenementen met eigen bekers die aangekocht worden via de provincie, grote evenementen die samenwerken met externe firma’s die een all-in formule aanbieden. Het is echter bijna 1 januari 2020 en er is nog veel werk aan de winkel om alles rond te krijgen.”

“Binnenkort komt ook de Waak werking en voorwaarden uitleggen.” (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier