Symbolische actie rond Leopold II verboden

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende stond dinsdagmiddag een symbolische actie gepland ter hoogte van het standbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers. De actie werd niet aangevraagd bij het stadsbestuur en werd verboden. De politie hield een oogje in het zeil.

Actievoerders zouden de Drie Gapers omdopen tot het Lumumbaplein, genoemd achter de vermoorde democratische premier van Congo. Dat zou gebeuren door er een straatnaambordje te hangen. “In Oostende mag er ergens ook een centrale plaats zijn die herinnert aan de andere donkere kant van de kolonisatie en de Belgische Congopolitiek sindsdien”, vertelt actievoerder Len Lavens. “Lumumba staat daar symbool voor. Na Lumumba heeft Congo enkel dictatuur, chaos en oorlog gekend. Zelfs op vandaag zijn er nog steeds protesten tegen democratisering.”

Daarnaast zou er een schenking doorgaan van een beeld van Lumumba, gemaakt door kunstenaar en activist Piet Wittewrongel. “Enkele jaren geleden maakte ik een beeld van Lumumba. De betrokkenheid van België is hierin reeds door een parlementaire commissie aangetoond en een gerechtelijk onderzoek zou nog kunnen onderzoeken welke rol belangrijke Belgische industriëlen in deze operatie hebben gespeeld. We vragen aan het Belgisch gerecht om de laatste stoffelijke overschotten van Lumumba (een paar tanden) die nog in de kelders van het Brusselse justitiepaleis liggen terug te geven aan de familie”, aldus Wittewrongel. De kunstenaar schenkt het beeld aan de Stad Oostende en zal het op een later tijdstip in bewaring geven aan KAAP, dat hun locatie kent ter hoogte van de Drie Gapers. De overhandiging zou dinsdagmiddag gebeuren, maar de politie liet dat niet toe. Het beeld bleef in de koffer van de Oostendse kunstenaar.

De actie werd echter niet aangevraagd en werd daarom ook verboden. De politie hield een oogje in het zeil. “Het stadsbestuur heeft sinds begin juni geen enkel gesprek aangegaan met de opposanten tegen de verheerlijkingsbeelden van Leopold II. Het moet dringend een transparante procedure opzetten voor het organiseren van acties in overeenstemming met de richtlijnen van de Nationale Veiligheidscommissie en onze door de grondwet gegarandeerde rechten en vrijheden. Dit is veel belangrijker dan een show inspraak op basis van 500 handtekeningen voor het garanderen van onze rechten en vrijheden. Oostende mag geen politieke politiestad worden en de politie moet niet worden gebruikt om protesten die het gemeentebestuur liever niet zou zien, ongedaan te maken”, had Len Lavens daar nog over te zeggen.

Reactie stadsbestuur

“Het is eigenlijk heel simpel. De regels zijn duidelijk: als er geen actie of betoging wordt aangevraagd, dan is die verboden”, reageert waarnemend burgemeester, Kurt Claeys (Open Vld). “De actie van vandaag werd niet aangevraagd en werd daarom ook verboden. Dat heeft helemaal niets met de inhoud van de actie te maken, maar gewoon met het feit dat het niet aangevraagd werd. 21 juli is een van de drukste dagen van het jaar. Bij dergelijke acties of betogingen moet heel wat voorbereid worden door de politie en de administratieve diensten van de stad. Maar ik wil nogmaals duidelijk zijn: het verbod heeft helemaal niets te maken met de inhoud van de actie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier