Swipe-Café wil vanaf september de digitale kloof helpen dichten

Mireille Degroote, regionaal voorzitter van S-Plus, de seniorenvereniging van de socialistische partij. (foto EF)©Eric Flamand
Mireille Degroote, regionaal voorzitter van S-Plus, de seniorenvereniging van de socialistische partij. (foto EF)©Eric Flamand
Redactie KW

Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij, ondersteunt 43 projecten voor sociaal welzijn in landelijke gemeenten. In Mesen start S-Plus het project Swipe-Café op, om mensen vertrouwder te maken met digitale toepassingen.

“S-Plus is de seniorenvereniging van de socialistische partij en streeft onder meer naar de volwaardige participatie aan het maatschappelijk en politiek leven”, zegt Mireille Degroote, voorzitter van S-Plus Heuvelland-Mesen. “De focus ligt op je goed voelen, ongeacht je leeftijd. En daar hoort ook het correct gebruik van de smartphone bij. Het afgelopen anderhalf jaar speelde ons sociaal leven zich voornamelijk af tussen de vier muren van ons kot, en als er contact was, gebeurde dat vanop afstand en via het scherm. Dat was niet voor iedereen even gemakkelijk. Vandaar dat we in september starten met een lessenreeks van vijf weken, waarbij twaalf mensen uit ons werkgebied leren omgaan met de moderne communicatiemiddelen,”

We belichten toepassingen als Facebook en bankieren via het internet

“Denk bij ‘Swipe-Café’ niet meteen aan een café,” zegt Mireille. “We wisselen er onze ervaringen over computergebruik uit. Dat kan natuurlijk wel met een drankje, maar we willen met het project in hoofdzaak de digitale kloof dichten. In ons ‘café’ belichten we op een laagdrempelige manier een aantal digitale toepassingen, zoals Facebook, chatapplicaties, internetbankieren en videostreaming. Buurtbewoners gaan aan de slag met hun eigen smartphone of tablet, en op hun eigen tempo. Een vrijwilliger met computerervaring begeleidt deze namiddagen.” De lessenreeks vindt plaats in het Mesense cultuurhuis.

Mireille benadrukt dat niemand te oud is om bij te leren of mee te tellen: “Bij ons gaat het niet om je leeftijd, maar om wie je bent. Ben je 50-plus of al ruim 80-plus? Het gezicht van S-Plus is niet de werkende vijftiger, de zorgende opa of de bejaarde dame. Het zijn ze allemaal.”

Mireille zal het project via een folder in de brievenbus voorstellen, waarna de inschrijvingen kunnen starten. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier