Sweet-Switch maakt van ‘zoete zonde’ het ‘zoete gezonde’

Sven Algoet, met Sweet-Switch de specialist in suikervrije zoetwaren, toont samen met zijn medewerkster Annelies Noë zijn meest recente creatie: de Big 5. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Lekker, zoet én gezond. Dat is de basis waarop Sven Algoet al sinds 2012 zijn bedrijf Sweet-Switch vanuit de Aardenhuttestraat op de wijk Driekoningen in Torhout uitbouwt. Intussen levert hij zijn zowat 50 verschillende producten, van chocolade tot snoep, spreads en koekjes, in liefst 42 landen over de hele wereld. Hoofdzakelijk suikervrije zoetwaren, veelal op basis van stevia, en als het niet anders kan op z’n minst suikerarm. Op zaterdagvoormiddag 23 oktober nodigt hij alle kinderen met hun (groot)ouders uit voor een chocoladesafari in het kasteeldomein d’Aertrycke.

Op die safari, een speurtocht met vrije start tussen 10 en 11.30 uur aan het kasteel in de Zeeweg, gaan de kinderen op zoek naar Lionel de leeuw, Oli de olifant, Leo het luipaard, Bill de buffel en Rino de neushoorn. Op het einde van hun wandeling met opdrachtjes krijgen ze een verrassing. Er is een tocht voor de 4- tot 8-jarigen en eentje voor de 8- tot 12-jarigen. Deelnemen is gratis en inschrijven gebeurt door in de zoekfunctie van Facebook ‘Big 5 Safari’ in te tikken. De kinderen kunnen tussendoor op het nieuwe speelplein terecht, dat de provincie op zaterdagnamiddag 16 oktober officieel opent. Met zijn safari wil Sven het jonge volkje een leuke activiteit serveren en tegelijk zijn meest recente product van Sweet-Switch promoten: de Big 5. De vijf gevaarlijkste dieren van Afrika als suikerarme chocoladefiguurtjes met pralinévulling.

Leveringen tot in Koeweit en Zuid-Afrika

Sven (44) woont met zijn vrouw Charlotte Schiltz (42) en hun dochters Margaux (12) en Marilou (7) bij de moderne kantoren van zijn onderneming in de Aardenhuttestraat. Hij laat zich sinds vier jaar creatief bijstaan door zijn medewerkster Annelies Noë (33) uit de Vredelaan. Zij behartigt mee de klantencontacten en helpt Sven in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe en attractieve producten voor Sweet-Switch.

Vreemd genoeg is het bedrijf van Sven in het eigen Torhout amper bekend. Nochtans worden de suikervrije zoetwaren uitgevoerd tot in Koeweit, Chili en Zuid-Afrika, liggen ze in de winkelrekken van grote ketens zoals Colruyt, Carrefour en Delhaize en zijn ze online te koop bij mastodontwebshops zoals Amazon en Bol.com.

Ik maakte de klik toen stevia vanaf 11 november 2011 in de EU toegelaten werd

Sven is oorspronkelijk afkomstig uit Varsenare, maar woont al 14 jaar in Torhout. Hij heeft economie gestudeerd aan de EHSAL in Brussel en was in vervlogen tijden in de toeristische sector actief. Daarvoor woonde hij een periode in Griekenland en Egypte. Vervolgens werkte hij zo’n tien jaar als verkoopsdirecteur voor tapijtfabrikant Balta in Sint-Baafs-Vijve nabij Wielsbeke. Tot de voor Sven wel héél bijzondere datum 11 november 2011 (11/11/11) zijn professionele leven totaal veranderde.

“Vanaf die dag mocht de natuurlijke zoetstof stevia in de Europese Unie gebruikt worden in onder andere snoep en chocolade”, vertelt hij. “Meteen maakte in de klik en smeedde plannen om zoetwaren op basis van stevia te laten produceren onder mijn merknaam. Dat is Sweet-Switch geworden, de switch op het vlak van suiker. Zoet, maar óók gezond. In 2012 was de trein al vertrokken en tot nu is hij tegen een denderende vaart blijven rijden. We hebben 35 producten permanent in ons assortiment: chocolade met of zonder vulling, spreads, lolly’s, cookies, truffels, beertjes, marshmallow, muesli, fruitbonbons, enzovoort. Plus nog een 15-tal seizoensproducten voor de komst van de paashaas en de Sint. Met veel vaste partners om de door ons bedachte creaties te maken én veel vaste, grote afnemers in de hele wereld.”

Nood aan een ander verhaal voor de gezondheid

Hoe Sven bij het idee voor Sweet-Switch beland is? “Door vast te stellen dat de door velen bejubelde pot choco van het wereldbekende merk voor 70 procent uit suiker en palmolie bestaat. Niet oké dus, ook niet voor kinderen. Er was duidelijk nood aan een ander verhaal op het vlak van de zoete zonde en dat is Sweet-Switch geworden. Onze gezonde lekkernijen zijn trouwens niet alleen bij de grote ketens verkrijgbaar, maar onder meer ook in winkels voor natuurvoeding, zoals BioGuy in de Industrielaan in Torhout. En in onze webshop.”

Info: Sweet-Switch

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.