Sven Gatz geeft 15.000 euro subsidie aan Uitgeverij Lannoo voor Atlas Rubens

Foto LVA
Lieven Vancoillie

Vlaams minister van cultuur Sven Gatz besliste om voor een totaalbedrag van 246.000 euro subsidies toe te kennen aan 5 projecten cultureel erfgoed die starten in de eerste jaarhelft 2018. Uitgeverij Lannoo uit Tielt ontvangt 15.000 euro voor de publicatie van De Grote Atlas van de Vlaamse Meesters.

Na de grootschalige herdenkingsplechtigheden rond WOI wil Vlaanderen in 2018, 2019 en 2020 vol inzetten op kunst met het project Vlaamse meesters. Bedoeling is onder andere om Vlaanderen in het buitenland te promoten als een goede bestemming voor de culturele meerwaardezoeker en meer toeristen naar onze regio te halen. Vlaanderen zet vanaf 2018 drie jaar lang de Vlaamse meesters centraal. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Rubens, Bruegel en Van Eyck, maar ook andere schilders en kunstvormen komen ruim aan bod.

Via samenwerkingen met buitenlandse instellingen moet het ook mogelijk zijn om enkele werken van Vlaamse meesters, die momenteel in buitenlandse musea hangen, naar ons land terug te halen. Het uitgangspunt van het project – een initiatief van Toerisme Vlaanderen – ligt dus bij de schilderkunst en het oeuvre van de schilders uit de 15de, 16de en 17de eeuw, met een focus op de in het buitenland best bekende meesters Pieter Paul Rubens, Pieter Bruegel de Oude en de Vlaamse Primitieven waaronder Jan Van Eyck.

Uitgeverij Lannoo plant de publicatie De Grote Atlas van de Vlaamse Meesters. Het gaat om een driedelig werk waar drie Vlaamse meesters met internationale uitstraling voorgesteld worden (Rubens, Van Eyck en Bruegel). Deze aanvraag handelt over de uitgave van het eerste deel: De Grote Rubens Atlas. Uitgeverij Lannoo krijgt hiervoor een subsidie van 15.000 euro. (LVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.