Suzy Colpaert werd met kanker geconfronteerd en rijdt mee in Truckrun voor Kinderkankerfonds

We herkennen v.l.n.r. Claude Taelman, Koen Bossuyt, Suzy Colpaert, Maarten Claerhout en Cindy Wielfaert. © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Zondag trekt de tweede editie van de Truckrun ten voordele van het Kinderkankerfonds van het UZ Gent opnieuw door de regio en ook Suzy Colpaert van Bocotrans zal met vier vrachtwagens op de afspraak zijn. Dat doet ze heel bewust, want in 2017 ging ze de strijd aan met borstkanker. “Na een zware strijd ben ik op de goeie weg”, zegt ze. “Ik wil lotgenoten een hart onder de riem steken.”

Samen met haar echtgenoot Koen Bossuyt staat Suzy Colpaert (46) aan het roer van Bocotrans. De energieke vrouw zat vol levenslust, maar kreeg in maart 2017 een zware klap te verwerken. “Ik had al een tijdje last van een pijnlijke linkerarm en tintelingen in de handen”, doet ze haar verhaal. “Mijn huisdokter vond geen verklaring en verwees me door haar het Sint-Andriesziekenhuis. Daar onderging ik een echografie, werden er röntgenfoto’s genomen en werd er ook een mammografie en punctie bij me uitgevoerd. Nog diezelfde dag kreeg ik het harde nieuws te horen: ik had borstkanker.”

Suzy’s wereld stopte even met draaien, zegt ze. “Kanker was altijd een ver-van-mijn-bedshow, nu werd ik er zelf mee geconfronteerd. Hoe ik ermee om ging? Aanvankelijk door te zwijgen. Ik moest alles even laten bezinken, maar heb erg snel besloten om te vechten. Samen met mijn man en onze twee kinderen Maxim (22) en Robin (20) ging ik de strijd aan.”

‘Deuredoen’

Op 3 maart 2017 werd de diagnose bij Suzy gesteld en op 24 maart ging ze al onder het mes. “Dat was bevreemdend. Met Nieuwjaar hadden we elkaar nog een goeie gezondheid gewenst en enkele maanden later was ik doodziek. Na die operatie volgden nog een resem bestralingen en chemokuren en nog datzelfde jaar werd ik twee keer aan mijn handen geopereerd om die tintelingen de wereld uit te helpen. Neen, 2017 was niet meteen mijn meest makkelijke jaar, maar ik heb nooit mijn hoofd laten hangen.

Er hangt nog altijd een zeker taboe rond kanker, terwijl dat allesbehalve nodig is

Ruim twee jaar na de diagnose kijkt Suzy opnieuw hoopvol naar de toekomst. “Ik heb al een gedeeltelijke reconstructie ondergaan en alles gaat de goeie richting uit. Pas binnen drie jaar kan ik kankervrij verklaard worden, maar daar denk ik niet te veel aan. Mijn motto is deuredoen. Ik heb de draad van het gewone leven opnieuw opgepikt en ben opnieuw zoveel mogelijk bezig. Piekeren doe ik niet, maar ik moet wel zorgen dat ik altijd iets om handen heb. Even hard werken als vroeger lukt niet meer, maar ik blijf aan de slag.”

Suzy Colpaert in haar favoriete habitat: de cabine van haar vrachtwagen. Zondag neemt ze deel aan de Truckrun.
Suzy Colpaert in haar favoriete habitat: de cabine van haar vrachtwagen. Zondag neemt ze deel aan de Truckrun.© Wouter Meeus

Vorig jaar trok Suzy een drietal maanden lang twee keer per week naar Reactief in AZ Delta in Roeselare. Daar bouwde ze, samen met andere kankerpatiënten, haar conditie weer op. “Het gevecht tegen die kanker put je helemaal uit, maar die sessies hebben me heel veel deugd gedaan. Ik raakte er fysiek weer bovenop, maar ook op mentaal vlak heb ik er veel deugd van gehad. Ik kon er met lotgenoten praten en leerde op menselijk vlak erg veel bij. Onze groep telde dertien patiënten en we hangen nu nog altijd enorm aan elkaar. Die momenten samen waren mijn manier om alles te verwerken en een plaats te geven.”

Jammer genoeg moest ik daarvoor eerst een vreselijke ziekte overwinnen, maar nu leef ik veel bewuster

De borstkanker heeft Suzy ook als mens veranderd. “Ik ben wat harder geworden. Ik zeg nu sneller mijn mening en kom ook meer op voor mezelf. Maar ik heb ook leren relativeren. Ik maak me niet meer druk in prullen en neem het leven zoals het komt. Vroeger was het enkel werken wat de klok sloeg, nu nemen mijn man en ik ook de tijd om van het leven te genieten. Af en toe drukken we de pauzeknop in en trekken we er even op uit. Jammer genoeg moest ik daarvoor eerst een vreselijke ziekte overwinnen, maar nu leef ik veel bewuster. Ik ben ook mijn gezin erg dankbaar voor alle steun die ze me gegeven hebben. Net als Nadine Dejonghe en Peggy Carron, twee vriendinnen uit de duizend. Zij voerden me naar elke chemo- of bestralingssessie.”

Veel mensen in die situatie

Tijdens haar strijd moest Suzy noodgedwongen even van langs de zijlijn toekijken bij Bocotrans. “Halfweg 2018 kon ik voor het eerst zelf weer een korte rit met de vrachtwagen maken”, zegt ze. “Je kan niet geloven hoe content ik toen was. Dat was voor mij hét sein dat ik op de goeie weg was. Het enige spijtige is dat er nog altijd een zeker taboe rond kanker hangt. Terwijl dat allesbehalve nodig is. Eens je zelf in zo’n verhaal bent terechtgekomen, leer je dat heel veel mensen in die situatie verzeild raken. Net daarom neem ik erg bewust deel aan de Truckrun.”

“We nemen met vier vrachtwagens deel, want ik besef als geen ander dat organisaties als het Kinderkankerfonds een wereld van verschil kunnen maken. Vorig jaar reed er een zeven jaar jong meisje met me mee en bij haar was ook kanker vastgesteld. Sindsdien blijven we contact houden en tot mijn grote vreugde is ze nu bijna genezen. Hopelijk word ik zondag opnieuw met een dergelijk verhaal geconfronteerd. Met de Truckrun maak je een verschil, dat heb ik aan de lijve mogen ondervinden”, rondt Suzy Colpaert af.

Zelfs elektrische vrachtwagen op Truckrun

Zondag 30 juni organiseert KKF&Co voor de tweede keer een Truckrun en Kidsfundag. Het evenement vindt plaats in en rond de Europahal in Tielt en de volledige opbrengst gaat naar Kinderkankerfonds UZ Gent. KKF&Co staat onder leiding van Cindy Wielfaert en ze kan rekenen op de vaste steun van Claude Taelman en Maarten Claerhout.

Tijdens de Truckrun wordt een rondrit gemaakt en in elke vrachtwagen kan een kind mee, met begeleider. Kinderen met een beperking, ziekte of aandoening krijgen voorrang en kunnen gratis genieten door de steun van Zonta Tielt. De trucks betalen 50 euro. Iedereen die deelneemt aan de Truckrun krijgt ‘s middags een maaltijd aangeboden. De rondrit start om 10 uur en legt een parcours af onder begeleiding van politiezone Regio Tielt, motards van MTC en Rode Kruis Tielt. Dit jaar wordt ook de ecologische kaart getrokken, want Vos Logistics verschijnt aan de start met een volledig elektrische vrachtwagen. De tocht duurt tot 12.30 uur. Aansluitend is er om 13 uur een eetfestijn in de Europahal. Bakje friet met frikandel kost 5 euro, bakje friet met stoofvlees 10 euro. In de namiddag volgt er ook een demo in verband met dode hoek bij vrachtwagens.

Ook Kidsfundag

De Kidsfundag wordt voor het eerst gecombineerd met de Truckrun. Kinderen betalen 10 euro, volwassenen mogen gratis binnen. Na de activiteiten krijgt elk kind een mooi gevulde goodiebag mee naar huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier