Suzanne Vanancer blaast 100 kaarsjes uit

Redactie KW

Suzanne Vancker is op 27 januari 100 jaar geworden en werd hiervoor verrast met een stoepbezoek van schepen van Burgerzaken Stephanie Demeyer (Team Burgemeester).

Suzanne werd als oudste van 4 meisjes in Kortrijk geboren op 27 januari 1921. Haar ouders waren Joris Vanacker en Julienne Taelman. Ze groeide op in de Veldstraat waar haar vader een kleine schrijnwerkerij runde. Haar moeder was een naaister die gespeccialiseerd was in borduurwerk.

Gezin

Na haar schooltijd ging Suzanne werken in ‘De Plastron’, een zaak voor herenkledij in de Doornikstraat in Kortrijk. Ze werkte daar met een opvoedingspauze tot de zaak rond 1979 stopte.

Tijdens WOII leerde Suzanne Georges Vandeweege kennen doordat de Plastron door een bombardement in een ruimte in ‘De Gouden Trommel’ gevestigd werd. Dat was de speelgoedzaak waar Georges’ zus Olga werkte en waar Georges af en toe langs kwam. Suzanne en Georges trouwden op 31 januar 1948 en woonden beiden heel hun leven in Kortrijk, de eerste 10 jaar in de Moorseelsestraat later in de Lizernelaan, waar Suzanne nog altijd woont. Het gezin werd uitgebreid met vier kinderen, in 1948 zoon Bernard en dan nog drie dochters, nl. Martine, Marijke en Katelijn. Georges overleed in 2016.

Reizen en uitstappen

Suzanne hield van fietsen en las graag boeken als de tijd het toeliet. Toen ze minder goed begon te zien kwam hier een einde aan.

Suzanne fopte ook graag de mensen. Zo gaf ze eens een schortje doormidden geknipt omdat op een verlanglijstje ‘een half schortje’ stond. Ze maakte bedden voor gasten op in de vorm van een enveloppe en ‘sjoemelde’ soms eens bij spelletjes.

Verder maakt Suzanne graag trips naar zee of naar het Zwarte Woud, naar Zwitserland en naar Oostenrijk. Na haar pensioen organiseerde ze samen met haar man uitstapjes voor de Gezinsbond. Het koppel trok ook door Europa en ging nu en dan naar Lourdes.

(EDB – foto JVGK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.