Suwie maakt revolutionaire windmolen voor gezin

Rudy Van Poucke samen met zijn SUWIE-team bij hun unieke energiebox. © PH
Redactie KW

Er zijn heel wat ontwikkelingen in de hernieuwbare energie. Ook het Oostkampse bedrijf Suwie zit niet stil. Zaakvoerder Rudy Van Poucke en zijn team stelden onlangs een nieuwe revolutionaire energiebox RIYAH voor. De box van 1,6 op 1,6 meter bestaat uit een windturbine die verticaal ronddraait en zo energie opwekt. Uniek: een modaal gezin kan met de uitvinding zelfs onafhankelijk worden van externe energieleveranciers.

De RIYAH-energiebox is dus enig in zijn soort en kan makkelijk rond of op het huis worden geplaatst. De compacte box bestaat uit een windturbine die verticaal ronddraait en zo energie opwekt. Het gaat om een hybride systeem waarbij de turbine wordt gecombineerd met zonnepanelen die zorgen voor extra energieproductie en een nog hoger rendement. De energiebox zou zo in staat zijn om genoeg elektriciteit op te wekken voor een modaal gezin.

Energie-revolutie

Dit is opmerkelijk en zorgt voor een energie-revolutie. Doordat de RIYAH samen wordt aangeboden met een hybride omvormer met batterij, kan je als gezin volledig onafhankelijk worden van externe energieleveranciers. De energie die niet meteen wordt verbruikt, wordt immers opgeslagen en kan worden gebruikt wanneer het gezin er nood aan heeft.

Doordat de box energie kan opslaan, heb je altijd toegang tot jouw groene elektriciteit

“Tot vandaag is het zo dat energie opgewekt door andere hernieuwbare bronnen, ofwel meteen moet worden verbruikt of terug wordt gestoken op het elektriciteitsnet. Voor een modaal gezin, dat veel verbruik kent ‘s avonds, is dat niet ideaal. De zon schijnt dan immers niet meer. Dankzij onze energiebox is dat verleden tijd”, vertelt zaakvoerder Rudy. “Doordat de RIYAH-energiebox ook in staat is om elektriciteit op te slaan in de batterij, heb je altijd toegang tot jouw eigen opgewekte, groene elektriciteit. Dat is beter voor de natuur, maar dit zal ook een serieus verschil maken op de maandelijkse energiefactuur. De naam Riyah komt uit het Arabisch en zou zowel zonneschijn, kracht als wind betekenen. All-in-one dus”, gaat Rudy verder.

De ontwikkeling van de box gebeurde door twee West-Vlaamse ingenieurs in de loods van Suwie langs de Legeweg in Moerbrugge. Rudy Van Poucke vertelt: “Deze energiebox is een logische aanvulling op de zonnepanelen, batterijen en zonneboilers die we al in ons aanbod hebben. Wij verdelen én installeren nu ook deze revolutionaire combinatie die gebruikt kan worden op een dak of op een statief in de tuin. Dit uniek systeem levert tussen 5.000 en 7.500 kWh per energiebox op jaarbasis, afhankelijk van de locatie. De richtprijs voor de box met verticale windturbine inclusief de plaatsing, het batterijpakket (capaciteit 5,2 kW) en de zonnepanelen is zo’n 14.800 euro (excl. btw). Indien de klant het toestaat, geven wij nog extra ondersteuning door mee te monitoren of alles goed verloopt. Zo gaat er zeker geen opbrengst verloren”, besluit Rudy. (Piet Himpens)


Meer info via info@suwie.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier