Surfclub in Knokke laat je met de onewheel nu ook ‘surfen op het strand’

Redactie KW

Wordt de onewheel dé zomerhype van dit jaar? Frank Vanleenhove, oprichter van Surfers Paradise in Knokke, is alvast overtuigd van wel.

De onewheel is een elektrisch aangedreven eenwieler en heeft veel weg van een surfplank en een snowboard. “Ik heb de onewheel ontdekt tijdens mijn surfvakantie in Florida“, vertelt Frank Vanleenhove. “Het geeft je het authentieke gevoel dat je aan het surfen bent, maar dan wel op het vasteland. Ik was op zoek naar een toestel dat een boardgevoel in zich heeft. Hier kennen we de elektrische skateboards, segways en al die dingen wel, maar het is pas bij de onewheel dat ik het echte boardgevoel heb ontdekt. Ermee rijden is de beste training om dan later te surfen, wakeboarden of zelfs snowboarden. De bewegingen die je uitvoert, zijn dezelfde.”

De onewheel ziet er simpel uit, maar is een technologisch hoogstandje. Er zijn sensoren en het centrale wiel wordt elektrisch aangedreven. Als je voorover leunt ga je vooruit, achterover leunen doet afremmen. Een geoefende skater is er meteen mee weg. Maar iedereen kan het in minder dan een kwartier leren. Opladen duurt 20 minuten en dan kan je er 11 kilometer mee rijden. Je kan de onewheel via smartphone instellen op 10 of 25 kilometer per uur. Je kan de eenwieler op het harde zand gebruiken, op de baan of ‘offroad’.

(DM)