Supportersclub Stijn Devolder na het afscheid: “Met acht bussen naar Paris-Roubaix”

De supportersclub toen Stijn Devolder in 2013 Belgisch Kampioen werd in La Roche. © a-LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Toen wielrenner Stijn Devolder op 4 november zijn afscheid aankondigde, veroorzaakte dat enkele rimpeltjes op het water van zijn supportersclub in zijn geboortedorp Bavikhove. “Het was te verwachten nu hij 40 is, maar het is typisch Stijn: in alle stilte”, zegt voorzitter Stijn Soetaert.

De Supportersclub Stijn Devolder Bavikhove werd in 2006 opgericht, maar alles begon jaren daarvoor bij de Chiro. “Enkele Chiroleiders hadden de jonge Stijn Devolder onder hun hoede. Hij was net begonnen met wielrennen en ze richtten toen voor hem een supportersclub op. Later is daardoor de officiële supportersclub ontstaan”, weet huidig voorzitter Stijn Soetaert (39), zelf oud Chiroleider.

“Stijn was echt een Bavikhovenaar in hart en nieren. Hij groeide op bij zijn ouders en meter, liep er school, was lid van de Chiro, speelde volleybal bij Bavo, en zette zijn eerste wielerpassen bij de Bavikhoofse WTC De Schildpadden.”

Het lokaal van de supportersclub was de cafetaria van sporthal De Vlasschaard in Bavikhove. De club had in de beginjaren zo’n 140 leden. Nu zijn er dat meer dan 300.

Stijn Devolderdorp

Als supportersclub volgde de groep Stijn zoveel mogelijk in binnen- en buitenland. “We hebben erg mooie tijden beleefd met veel hoogtepunten. Ik denk aan zijn onverwachte eerste zege in de Ronde van Vlaanderen in 2008. Hij schudde toen de tijdrit van zijn leven uit zijn benen. Met Stijn kon het alle kanten uit. Hij kon achteraan zitten, maar voor hetzelfde geld won hij de finale”, vertelt Stijn Soetaert.

Ook het BK in 2013 in La Roche blijft hem bij. “We trokken met zes mobilhomes naar de Ardennen en hadden zeker 15 vlaggen mee. Op onze strategische plaats kon ‘Volderke’ ons telkens zien in het voorbijrijden. Toen hij de laatste twee ronden voorop lag, vond ik dat niet normaal. Ik dacht dat ik gek werd. Die wedstrijd was niet goed voor mijn hart”, lacht de voorzitter.

De belangrijkste afspraak van het jaar was Päris-Roubaix: eerst aan de Trouée d’Arenberg, de kasseistrook aan het bos van Wallers, en later in de omgeving ervan. “We trokken daar naartoe om een heus Stijn Devolderdorp op te richten. We hadden zelfs toiletten en afvalcontainers, een frietkot, een mobiele discobar voor een optreden van de Harelbeekse Les Sacs à sac, koelkasten en een bar mee. De eerste keer gingen we met een camionette met 20 man, later met een caravan. Op ons hoogtepunt reden we met acht bussen naar de kasseien in Paris-Roubaix.”

Een groot feest?

Naar jaarlijkse traditie geeft de supportersclub een nieuwjaarsdrink aan de beste vrienden, supporters en wielerliefhebbers van de club in hun supporterslokaal De Vlasschaard. Tijdens een jaarlijkse barbecue of feestmaaltijd wordt ook een vip uitgeloot die gratis naar alle activiteiten mag.

“De supporters zijn altijd blijven geloven in Stijns kansen en we trokken overal naartoe. Jammer genoeg is het nu definitief voorbij. Stijn is nu eenmaal 40 jaar en ik verschiet er niet van dat hij stopt. De voorbije vijf jaar was het ook al ietsje minder met de supportersclub”, mijmert de voorzitter.

“We zullen nu overleggen wat we gaan doen. Ik hoop dat we die voorbije 13 jaar kunnen afronden met nog één keer een mooi jaarlijks diner en aansluitend een groot feest voor alle supporters.” Wie al wil feesten, kan zaterdag 16 november terecht in buurthuis Sint-Lodewijk in Deerlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier