Supervision Festival in Tielt mikt zaterdag op 2.500 dancefanaten aan de Europahal

Twee van de vijf organisatoren: Lorenzo Charle (links) en Bavo Verfaillie. © Foto Nele
Philippe Verhaest

Tielt maakt zich op voor een stevig festivalweekend. Naast Melkrock op zondag springt ook de zesde editie van Supervision Festival in het oog. Stichters Bavo Verfaillie en Jeroen Deneweth hopen zaterdag 2.500 feestneuzen te mogen verwelkomen aan de Europahal. “Ons feestje is ondertussen een begrip geworden”, klinkt het.

Zoals alle goeie ideeën ontstond Supervision Festival ook tussen pot en pint. “Ik was met mijn goede vriend Jeroen Deneweth (38) aan het feesten op Beachland in Blankenberge en we maakten ons de bedenking dat zo’n feestje ook in onze eigen gemeente moest kunnen”, blikt Wingenaar Bavo Verfaillie (32) terug. “Het bleef niet bij een wilde bedenking en we contacteerden het gemeentebestuur. We kregen echter een njet voorgeschoteld omdat we geen vereniging achter ons hadden. Toen we bij buur Tielt aanklopten, was het meteen een compleet ander verhaal. Het stadsbestuur steunde ons vanaf dag één en in de zomer van 2013 palmden we voor het eerst de ‘put’ van de Europahal in.”

Vaste waarde

Met succes, want er daagden meteen 1.100 danceliefhebbers op. “Een onverhoopt resultaat, want wij dachten dat we misschien 600 man zouden lokken. Ons aanvankelijk plan was om het feestje slechts één keer te organiseren, maar we waren als het ware verplicht om er een verlengstuk aan te breien“, glimlacht Bavo.

“We zijn er ongeveer tien maanden per jaar mee bezig, meteen na de afbraak denken we al aan de volgende editie”

Ondertussen heeft het organiserend duo al vijf edities achter de kiezen en is Supervision Festival niet meer weg te denken van de (feest)kalender. “Ons evenement is in Tielt en de wijde omgeving een begrip geworden”, klinkt het. “En dat is meteen een erg mooi compliment. Die eerste keer moesten we echt nog onze weg zoeken, nu loopt de motor erg gesmeerd.

Team uitgebreid

De eerste vier edities bleef Supervision groeien. “In 2016 mochten we liefst 2.200 bezoekers verwelkomen, maar vorig jaar volgde een kleine terugval. Mede door het slechte weer daagden er ‘maar’ 2.000 mensen op. Maar het feest was er niet minder om. Dit jaar hopen we opnieuw op een kleine 2.500 man.

Vorig jaar maakte onder andere Regi het mooie weer op Supervision Festival.
Vorig jaar maakte onder andere Regi het mooie weer op Supervision Festival.© GF

Supervision Festival organiseren is een huzarenstukje. “We zijn er ongeveer tien maanden per jaar mee bezig”, benadrukt Bavo. “Meteen na de afbraak denken we al aan de volgende editie. En elk jaar hebben we iets meer werk. Daarom hebben we ons team gevoelig uitgebreid. Deze zesde editie organiseren we met een vijfkoppig team. Robin Desoete en Lorenzo en Bjorn Charle van Place 2 Party in Torhout versterken de rangen en dat is geen overbodige luxe. Het trio is gepokt en gemazeld in de horecawereld en zorgt voor een pak meer expertise”, vindt Bavo, die in het dagelijkse leven als bediende aan de slag is.

Topkwaliteit

In 2017 maakte Supervision Festival indruk met een imposante line-up. Onder meer Regi, Mattn en Praga Khan zakten toen naar Tielt af. “Dit jaar hebben we ook veel mooie namen, maar gaan we iets verstandiger met het budget om. We serveren de fans opnieuw topkwaliteit met dj’s als Bonzai All Stars, M. I. K. E. Push en de Nederlandse rapper Jebroer.”

“De piste om naar een site aan de Poelberg te verhuizen, lag niet lang op tafel. We blijven trouw aan ons DNA”

De voorbije vijf jaar zagen Bavo en Jeroen een pak gelijkaardige festivals in de regio opduiken. “We hebben er inderdaad heel wat conculega’s bij”, glimlacht hij. “En sommigen onder hen zijn ondertussen veel groter dan Supervision, maar die ambitie hebben wij niet. Wij kiezen bewust voor een iets kleinschaligere aanpak en de parking van de Europahal leent zich perfect voor ons concept. Gezellig, beheersbaar… Ooit lag de piste om te verhuizen naar een site aan de Poelberg op tafel, maar daar hebben we voor gepast. We blijven trouw aan ons DNA. Ook een tweede podium aan de Europahal zal er niet snel komen.”

Zestig vrijwilligers

Dat Bavo en co zaterdag voor een erg drukke dag staan, is een understatement vanjewelste. “Maar gelukkig kunnen we rekenen op een pak vrijwilligers”, zegt hij. “Elk jaar steken 50 tot 60 mensen een handje toe. Gelukkig maar, want zonder hen zou Supervision niet mogelijk zijn. We proberen zoveel mogelijk zelf te doen. Van het boeken van artiesten over de opbouw van de festivalsite tot de afbraak ervan. Zo houden we de kosten ook beheersbaar en kunnen we de toekomst van Supervision Festival garanderen.”

“Wij willen mensen een leuke dag bezorgen, dáár draait het ons om. En wanneer we zien dat het Generaal Maczekplein helemaal uit de bol gaat, zijn ook wij tevreden.”

Supervision Festival, zaterdag 11 augustus van 16 tot 2 uur aan de Europahal. Info en tickets: www.supervisionfestival.be.