‘Superflitser’ van politiezone Kouter flitste al vier keer meer hardrijders dan in heel 2017

De superflitser kan vier rijstroken tegelijk flitsen. © mvn
Redactie KW

De politiezone Kouter heeft sinds begin dit jaar een eigen ‘superflitser’. En de resultaten zijn meer dan opvallend. De politie betrapte in zes maanden tijd al vier keer meer hardrijders dan in heel 2017. “Al wordt er nu ook gewoon meer geflitst”, klinkt het.

Maak kennis met het nieuwe ‘speelgoed’ van de politiezone Kouter. Al is de kans niet onbestaande dat je er al een weinig aangename eerste kennismaking hebt opzitten, want de zogenaamde ‘superflitser’ is ondertussen al enkele maanden actief.

En de digitale snelheidsmeter heeft zijn bijnaam verre van gestolen, want het aantal flitsboetes in de politiezone is meer dan aanzienlijk gestegen. In de eerste helft van dit jaar werden namelijk al vier keer meer bestuurders geflitst dan in heel 2017: 1.820 hardrijders vorig jaar tegenover 7.980 hardrijders in de eerste zes maanden van dit jaar. Als die trend zich aanhoudt, zullen er dit jaar dus acht keer meer hardrijders dan vorig jaar tegen de lamp lopen in de politiezone Kouter. “Al moeten we daar ook bij zeggen dat we gewoon vaker flitsen dan vorige jaren”, zegt Marc Vanderbrigghe, commissaris en hoofd van de mobiliteitscel.

Het neusje van de zalm

Het nieuwe toestel is het neusje van de zalm onder de flitscamera’s. De politiezone Kouter is dan ook een van de eerste politiezones die het hebbeding in gebruik nam. En daar moest – met een aankoopprijs van 51.845 euro – wel diep voor in de buidel getast worden. Maar nu het succes ervan blijkt, komen zelfs andere politiezones al een kijkje nemen naar de superflitser.

Die kan in één keer vijf tot zes rijstroken controleren. Opvallend is ook dat die in beide richtingen kan flitsen. Zo werd één bestuurder in vier minuten tijd maar liefst drie keer geflitst. Al is ‘geflitst’ niet meer bepaald een juiste term, want de superflitser werkt met infraroodstralen. Daardoor gaat de klassieke flits niet meer af en merkt een bestuurder niet onmiddellijk dat hij betrapt werd. En ook het verwerken van de flitsboetes gaat digitaal en is daardoor veel minder arbeidsintensief.

Het is niet onze bedoeling om in de portemonnee van de mensen te zitten – commissaris Vanderbrigghe

De omvangrijke politiezone (Jabbeke/Torhout/Gistel/Oudenburg/Ichtegem) startte in januari met een nieuw ‘flitsplan’. Op vraag van de vijf burgemeesters werd meer ingezet op flitscontroles en de bijhorende verkeersveiligheid. De aankoop van de superflitser kaderde dan ook in die filosofie. “We kunnen die ook op betere plaatsen inzetten“, aldus commissaris Vanderbrigghe. “En daardoor kunnen we meer en gerichter flitsen.”

En ook die cijfers liegen er niet om: In de eerste zes maanden van dit jaar werd de superflitser al op 120 locaties ingezet. In heel 2017 werd nochtans maar op 113 locaties geflitst. “Vroeger stond één agent voor de flitscontroles in. Nu hebben alle leden van de mobiliteitscel een opleiding gekregen. We kunnen dus vaker flitsen. Waar we vroeger twee dagen per week op baan waren, is dat dit jaar zeker drie of vier dagen.”

Locaties op Facebook

Maar hoewel er vaker geflitst wordt, blijft het percentage van betrapte bestuurders de afgelopen jaren toch gelijk. In 2017 ging het om 13 procent van de gecontroleerde automobilisten. In 2018 ligt dat percentage momenteel op 14 procent. “En dat blijft toch hoog”, aldus de commissaris. “Het toont aan dat de flitscontroles in de regio toch nodig zijn. Want laat ons duidelijk zijn: het is niet onze bedoeling om in de portemonnee van de mensen te zitten. Wij willen alleen naar een verkeersveiligere politiezone. Hoe minder bestuurders er geflitst worden, hoe contenter wij zijn.”

Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard: elke dag dat er geflitst wordt, doet de politie een locatie op de twee drukste verkeersassen aan, namelijk de N367 (Gistel-Jabbeke) en de N33 (Torhout-Gistel). Ook op de Facebookpagina van de politiezone Kouter wordt er vaak een locatie prijsgegeven.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier