SUMI wint KNX Innovation Award 2019 voor nieuw politiecommissariaat in Kortrijk

© GF
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

SUMI Smart & Connected Buildings uit Heule heeft de KNX Innovation Award 2019 in de wacht gesleept. De jury van de KNX Awards riep SUMI uit tot de winnaar van de prestigieuze prijs. Het bedrijf won de prijs voor de integratie van slimme duurzame technologie in het nieuwe politiecommissariaat van de politiezone VLAS in Kortrijk.

KNX is de wereldwijde standaard voor slimme gebouwen. “KNX Association International, de wereldstandaard voor gebouwenautomatisering, is de organisatie die ervoor zorgt dat alle in een gebouw aanwezige technieken en apparaten van alle wereldwijd aangesloten fabrikanten met één gemeenschappelijke taal onderling kunnen communiceren”, zegt Stef Vande Meulebroucke, gedelegeerd bestuurder van SUMI Smart & Connected Buildings. Wereldwijd zijn er zo’n 83.000 erkende KNX-specialisten die dergelijke projecten kunnen programmeren en in dienst stellen. “Wij zijn vooral blij dat een lokale overheid, in dit geval de Stad Kortrijk, de stap durfde zetten om te kiezen voor integratie van slimme duurzame technologie in het nieuwe politiecommissariaat. Het is een grote investering maar op lange termijn rendeert dit.”

Het gaat ondermeer over sturing van verlichting, rationeel energiegebruik, een weerstation, het automatisch regelen van warmen, koelen en ventileren, zonnewering en beveiliging. “Bij Smart Buildings worden deze data in een bovenliggend beveiligd platform georganiseerd, beheerd en gekoppeld aan verscheidene andere data zoals gebruik, beweging en bezetting van ruimtes. Je mag ook niet vergeten dat de hoogtechnologische automatisering het resultaat is van de samenwerking tussen vijf topbedrijven uit de regio: SUMI, EEG Group, studiebureau Istema, ByNubian en Stagobel.”

Stef Vande Meulebroucke, gedelegeerd bestuurder van SUMI Smart & Connected Buildings en Joost Demarest, Director van de KNX Association INTERNATIONA met de KNX Award.
Stef Vande Meulebroucke, gedelegeerd bestuurder van SUMI Smart & Connected Buildings en Joost Demarest, Director van de KNX Association INTERNATIONA met de KNX Award.© GF

Energieneutrale stad

“Het juryrapport vermeldt dat het project het bewijs levert dat de technologie van de wereldstandaard KNX perfect is aangepast voor de toepassingen die door bouwheer, architect en studiebureau werden uitgetekend”, zegt Joost Demarest, Director van de KNX Association INTERNATIONAL. “Sinds eindde jaren 8 ijn conventionele technieken niet meer van deze tijd. In 2006 is de internationale standaard er gekomen.”

“We zijn als Kortrijkse stadsbestuur samen met de Politiezone VLAS, Kortrijk-Kuurne-Lendelede, fier dat ons gloednieuw Kortrijks politiekantoor deze Innovation Award 2019 wint voor de KNX-wereldstandaard in slimme gebouwen, en dat dan nog wel dankzij een Kortrijks bedrijf SUMI”, zegt schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens. “Dit past perfect in onze strategie en doelstellingen om in alle gebouwen slimme technieken en energiezuinigheid toe te passen. Onze ambitie is om de eerste energieneutrale stad van Vlaanderen te worden. In de vorige legislatuur trokken we voor ons Energiefonds al 1 miljoen euro uit. We doen er dit jaar 1 miljoen euro bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier