Succesvolle City Trail, maar Stad Tielt wil bewoners nog meer aan het bewegen krijgen

Met meer dan 1.000 deelnemers kunnen de organisatoren van Kiwanis Tielt en Stad Tielt alweer terugblikken op een geslaagde derde editie van de City Trail. Stad Tielt moedigt zulke evenementen aan, want in de septembermaand geven ze de officiële aftrap van Tielt Beweegt.

“We mikken op laagdrempelige bewegingsmogelijkheden”, klinkt het. © SDT

“We moeten allemaal veel meer gaan bewegen”, opent schepen Pascal Baert. “Dat is echter niet voor iedereen even evident. Na een lange werkdag hebben veel mensen vaak geen energie of zin meer om nog die loopschoenen aan te trekken. Wij zijn ervan overtuigd dat een actieve verplaatsing een oplossing voor dat probleem zou kunnen zijn. Daarnaast kunnen mensen ook gewoon thuis, op het werk of in hun vrije tijd meer bewegen.”

Tips rond beweging

Met Tielt Beweegt wil het stadsbestuur de inwoners stimuleren om meer en actiever te bewegen. “We verwachten uiteraard niet dat iedereen plots een halve marathon kan lopen. Waar we wel op mikken, zijn laagdrempelige bewegingsmogelijkheden. Om dat te ondersteunen zal er in ons stadmagazine Op de Hoogte een maandelijkse rubriek te vinden zijn rond dat project. Daarin zullen we enkele tips rond beweging meegeven en lichten we onze inwoners in over geplande activiteiten in onze stad”, vertelt Pascal Baert.

Een groot deel van de Tieltenaren is niet helemaal tevreden over de infrastructuur, denk maar aan fiets- en voetpaden – schepen Pascal Baert

Uit de gemeentemonitor blijkt echter dat een groot deel van de Tieltenaren niet helemaal tevreden is over de infrastructuur. “Slechts 20 procent van de inwoners vindt dat er genoeg fietspaden zijn en 27 procent vindt dat er voldoende voetpaden zijn. Bovendien voelt slechts 32 procent zich veilig om door Tielt te fietsen. Het huidige bestuur zal zich dan ook bewust gaan richten op deze problematiek.

Beweegplan op maat

De eerste actie die van start gaat in het kader van Tielt Beweegt is het regionale project Bewegen op Verwijzing. “Dat project is niet van Tielt alleen, ook Meulebeke en Oostrozebeke doen mee. Met dit project willen we inwoners helpen die er niet in slagen om zelf een eigen beweegplan op te stellen. Zij kunnen dan via een coach tot dat beweegplan op maat komen”, aldus Pascal Baert.

“Als mensen aanvoelen dat ze meer zouden moeten bewegen voor allerlei redenen, stappen ze het best eerst naar hun huisarts”, geeft bewegingscoach Nele Billiet mee. “Daarna zal de huisarts een verwijsbrief opstellen voor de patiënt. Met die verwijsbrief kunnen de mensen dan tot bij mij komen. Ik maak samen met de cliënt een beweegplan op. En omdat de Vlaamse overheid tussenkomt in dit project betaalt de cliënt slechts een heel kleine som, namelijk maximum 5 euro per kwartier”, sluit NeleBilliet af.

Reacties van deelnemers aan de City Trail

Hannelore en Irene: “Website maken met alle sportevents op”

Succesvolle City Trail, maar Stad Tielt wil bewoners nog meer aan het bewegen krijgen
© SDT

Hannelore Louwagie (24) en Irene Haentjens (25) wonen allebei in Kortrijk. “Ik ben van Tielt afkomstig en veel familie woont hier nog. Daarom kom ik hier ook vaak. Twee jaar geleden nam ik al eens deel aan de City Trail”, vertelt Irene. “Dit jaar loop ik samen met Hannelore. We kennen elkaar van in de rugbyclub RC Curtrycke. Onze coach zegt vaak dat we meer aan onze conditie moeten werken, vandaar ook onze deelname. Bovendien vind ik het heel tof om te sporten in Tielt. Echter vind ik dat het sportaanbod van de stad niet altijd even overzichtelijk op één plaats te vinden is. Misschien een tip voor de stad om een website te maken met alle sportevents.”

Bart De Meulemeester: “Sportaanbod in Tielt is niet ondermaats”

Succesvolle City Trail, maar Stad Tielt wil bewoners nog meer aan het bewegen krijgen
© SDT

Ook Bart De Meulemeester (44) uit Pittem is een sportieveling die graag meedoet aan de City Trail door de Tieltse straten en gebouwen. “Lopen is een hobby van mij, dus ik doe wel degelijk mee aan de ‘wedstrijd’ om die al lopend te voltooien. Ik ben lid van loopclub Forza8740 uit Pittem, waardoor ik zeker niet onvoorbereid aan de start kom. Naast de jaarlijkse Kerstcorrida vind ik de City Trail een heel leuk initiatief. Bovendien is het sportaanbod in Tielt zeker niet ondermaats, maar het mag altijd meer worden natuurlijk. Bovendien vind ik het niet altijd even duidelijk welke sportevenementen er precies georganiseerd worden in de stad.”

Finn: “Accommodaties mogen hier wel wat moderner zijn”

Succesvolle City Trail, maar Stad Tielt wil bewoners nog meer aan het bewegen krijgen
© SDT

De Tieltse City Trail is er voor jong en oud. Zo deed ook de tienjarige Finn uit Pittem mee. “We nemen met ons hele gezin deel aan de City Trail. Ik zal de 5 km zowel lopen als wandelen. Voor mij is het dus zeker niet de bedoeling om er een wedstrijdje van te maken. Ik doe enkel en alleen mee voor het plezier. We zijn een heel sportief gezin. Mijn ouders zijn lid van de triatlonclub Inofec Triatlon Team Tielt. Als er dus sportevenementen georganiseerd worden, doen wij daar heel vaak aan mee. Alleen vinden we dat de sportaccommodaties in Tielt niet altijd even mooi en modern zijn”, vertelt Finn tot slot.

(Stephanie Desmet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.