Stuwende kracht van gemeentescholen Koksijde Chris Broeckaert overleden

Wijlen Christine 'Chris' Broeckaert. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op 23 november overleed Christine ‘Chris’ Broeckaert (63) na een slepende ziekte. Chris was jaren een bekend gezicht en de stimulerende kracht in de gemeentescholen van Koksijde en Oostduinkerke.

Christine Broeckaert – die liever had dat iedereen haar als Chris aansprak – ging na haar studies in het Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn-Instituut in Eeklo aan de slag als kleuterjuf in Beveren-aan-de-IJzer.

De toenmalige minister van Onderwijs, Theo Kelchtermans, besliste in 1985 dat gemeentescholen ook kleuteronderwijs mochten oprichten. Dat bleek de geknipte opdracht voor juf Chris. Samen met haar collega, Lieve Cornette, zette ze haar schouders onder het project. Onder hun impuls groeide de kleuterschool uit van 2 tot 7 kleuterklassen. De ‘gemeenteschool’ werd een begrip in Oostduinkerke.

Tijdens haar carrière als kleuterjuf bekleedde Chris in de gemeenteschool van Oostduinkerke en Koksijde ook de ambten van directeur, mentor en beleidsondersteuner. Onder haar impuls werd de ondersteuning van beginnende leerkrachten en stagiairs opgestart en kregen de vorm die nu navolging en invulling kent. Heel wat collega’s hebben ongetwijfeld goede herinneringen aan de kaartjes met een persoonlijke boodschap van Chris of een goed gesprek met haar.

Muzikaal en creatief

Chris had niet alleen pedagogische en organisatorische talenten, maar was ook muzikaal en creatief. Ze schreef verscheidene boeken en liedjes en bracht plaatjes en cd’s uit. Ze won de derde prijs in de Koningin Paola-wedstrijd en stak heel veel energie in de shows op meerdere grootouderfeesten.

Na het overlijden van haar levensgezel, Andy, ging ze in De Panne wonen. Twee jaar geleden werd juf Chris plots ernstig ziek. Ze verloor de strijd uiteindelijk op 23 november, in aanwezigheid van haar dochter Els.

Burgemeester Marc Vanden Bussche heeft alleen maar woorden van lof voor Chris. “Ik herinner mij Chris als voortrekker van de gemeenteschool van Oostduinkerke. Als burgemeester en ook als grootvader leerde ik haar nog beter kennen als organisator van het grootouderfeest. Ik zal mij Chris blijven herinneren als een enthousiaste leerkracht, mentor en directeur. Ze heeft ongetwijfeld mee gezorgd voor de groei en bloei van onze gemeenteschool.”

‘Getalenteerde duizendpoot’

Ook de gedachten van schepen van Onderwijs Lander Van Hove gaan uit naar een gewaardeerde collega. “De gemeentescholen van Koksijde en Oostduinkerke verloren een geliefde collega. Als oud-directeur leerde ik Chris kennen als een getalenteerde duizendpoot. Als beleidsondersteuner was ze mijn rechterhand en stond ze me steeds met raad en daad bij.”

“Als schepen van Onderwijs leerde ik Chris kennen als vakbondsafgevaardigde van de leerkrachten van Oostduinkerke waar ze steeds opkwam voor de rechten van haar collega’s. We gaan haar inzet voor onze gemeentelijke basisscholen enorm missen.”

De familie, collega’s en vrienden van Chris zullen nooit de persoonlijke woorden van Chris vergeten die zij tot de laatste dagen herhaalde: “Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor elkaar en geniet 100 % van elke dag”.

De uitvaartdienst vindt plaats op zaterdag 28 november om 14 uur in intieme kring, maar kan live worden gevolgd via www.cornelisuitvaartzorg.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier