Stuurgroep den Ommeganck in Dadizele zet stapje terug

Na 30 jaar geeft de stuurgroep die alles rond PC de Ommeganck in goede banen leidde, het heft uit handen. Vanaf 1 april komt het beheer van het parochiaal centrum in handen van de gemeente. © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

Vanaf 1 april komt het beheer van het parochiaal centrum den Ommeganck in handen van de gemeente. De voorbije 30 jaar leidde een stuurgroep alles in goede banen. De vrijwilligers kwamen onlangs nog samen voor een etentje. “We hebben heel mooie tijden beleefd in den Ommeganck”, vertelt Eddy Logie, voorzitter van de stuurgroep.

Het parochiaal centrum den Ommeganck is de belangrijkste zaal in Dadizele. Jaarlijks vinden er zo’n 500 activiteiten plaats, een 50-tal verenigingen en organisaties maakt gebruik van de zaal. Eddy Logie, die jarenlang de stuurgroep voorzat, blikt terug.

“In 1982 werd er in Dadizele een groot evenement georganiseerd met 500 deelnemers. Het evenement vond plaats in de zaal van het Dadipark. Toen bleek dat die ruimte omgebouwd zou worden tot een speelhal, beseften we plots dat er voor dergelijke grote activiteiten geen zaal meer zou zijn in de gemeente.” De stuurgroep van het evenement ging samen met de kerkfabriek op zoek naar een oplossing. Langs de Ridder-Janlaan werd een nieuwe zaal gebouwd. Eind 1985 werd het parochiaal centrum den Ommeganck in gebruik genomen met een eerste kerstfeest. Een werkgroep stond in voor de uitbating van de zaal.

Dé evenementenlocatie

“In het begin kregen we verplichtingen opgelegd zoals bijvoorbeeld voor het afnemen van drank en het gebruik van de keuken. Toen pastoor André Monstrey erbij kwam, werd alles veel soepeler”, weet Eddy Logie. Al snel werd den Ommeganck dé evenementenlocatie in Dadizele. Toneel, muziek, een quiz, een eetfestijn,.. Reeds 30 jaar lang worden er heel uiteenlopende evenementen georganiseerd. De stuurgroep hield al die tijd een oogje in het zeil.

“Voor Eddy en zijn vrouw was den Ommeganck de voorbije 30 jaar hun tweede thuis. Terwijl Eddy instond voor de boekingen hielp Jenny vaak met de andere poetsvrouwen. Eddy was de voorbije jaren het aanspreekpunt voor organisatoren van evenementen. Hij somt enkele persoonlijke hoogtepunten op. “Toen Chris Van den Durpel hier een optreden had, kwam hij enkele dagen voordien al een kijkje nemen. Een hele vriendelijke man, maar alles moest tot in de puntjes in orde zijn.”

Eddy genoot ook van een optreden van De Nieuwe Snaar en keek ook ieder jaar uit naar de evenementen van de plaatselijke verenigingen. “Voor de frituurslag bijvoorbeeld bouwt de Chiro vaak de hele zaal om. Dat is ieder jaar een enorm succes”, herinnert Eddy zich.

Na 30 jaar zet de stuurgroep nu een stapje opzij. De gemeente staat vanaf 1 april in voor het beheer van den Ommeganck. Tijdens een infovergadering werden de plaatselijke verenigingen al op de hoogte gebracht van de veranderingen.

“De voorbije 30 jaar had ik telkens de sleutels bij mij. Die zal men nu moeten afhalen bij de gemeentelijke cultuurdienst”, zegt Eddy.

Wie den Ommeganck voortaan wil boeken, kan bij een medewerkster van de gemeente in ‘t Torreke terecht. Voor plaatselijke verenigingen wordt het gebruik van den Ommeganck niet duurder. Voor privé-initiatieven zal je wel meer moeten betalen. In de toekomst zullen de gebruikers ook de zaal niet meer zelf moeten kuisen.

Via cultuurdienst

Ondertussen bereidt de gemeente zich voor op het beheer van de zaal. “Dankzij de vrijwilligers van de stuurgroep is alles de voorbije 30 jaar heel vlot gelopen. Sowieso wordt het vanaf 1 april zowel voor de gemeente als voor de gebruikers van de zaal een serieuze aanpassing. Zo zal de permanentie die de werkgroep leverde niet meer dezelfde zijn”, aldus schepen Nessim Ben Driss (Visie).

De gemeente schakelt wel een noodnummer in wanneer verenigingen een probleem zouden hebben met de zaal. Dat noodnummer is het vaste nummer van de cultuurdienst waarna men voor optie 5 moet kiezen.

“Wanneer er op dat nummer niemand te bereiken is, mag men ook steeds bij problemen naar mij bellen”, geeft de schepen nog mee. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier