Stuur een kaartje naar deze slagerij en bezorg pépé en mémé Vandeputte de verrassing van hun leven

We zien de derde en vierde generatie van jong naar ouder: Bert (23), Florijn (24), Mieke (52), Hein (56) en An (61). © TP
Redactie KW

Vier opeenvolgende generaties bouwden beenhouwerij Vandeputte sinds de Groote Oorlog uit tot een groot ‘culinair huis’ in hartje Zonnebeke. De eerste generatie is er niet meer, maar de kinderen en kleinkinderen willen hun pépé en mémé van de tweede generatie graag een verrassing van formaat bezorgen voor hun 65 jaar huwelijk nu zondag. Een groot feest zien Remi (88) en Christiane (84) niet zitten door corona. “Daarom vragen we een kaartje van iedereen die hen kent.”

“Slager, traiteur, bakker, vis- én groenteboer. Ondertussen zijn we het allemaal in één.” Familiezaak Vandeputte profileert zich dan ook als ‘Culinair Huis’ in Zonnebeke. In de tijd van Jules Vandeputte en zijn vrouw Esther sprak men nog van een beenhouwerij. Zij combineerden dit 102 jaar geleden met een café. Oorspronkelijk in een barak, want de hele streek moest na het einde van WO I heropgebouwd worden. “Jules stierf helaas snel aan de gevolgen van de gasaanvallen, die hij als soldaat had moeten doorstaan”, vertellen Hein Devos (56) en Mieke Vandeputte (52), de derde generatie die een ploeg van meer dan dertig medewerkers aanstuurt. Met Bert (23) en Florijn (24) is de vierde generatie al te vinden in de winkel, die maar liefst twintig keer zo groot is dan een eeuw geleden.

Nog élke dag komt de tweede generatie: Remi Vandeputte, zelfs na 88 lentes. “Om de messen aan te scherpen of een babbeltje te doen met de mensen”, aldus Hein. “Hij blijft een echte volksmens met een grote passie voor zijn stiel en klanten. Zijn Christiane (84) staat niet meer in de winkel, maar geniet volop van haar pensioen thuis. Op 14 november zijn ze 65 jaar getrouwd. Pépé en méme zien elkaar nog steeds even graag, maar omwille van corona willen ze geen groot feest. En ze zijn te bescheiden voor gemeentelijke huldigingen en media-aandacht.”

Toch wil de familie hen verrassen op de dag van hun diamant. “Want ze verdienen het. Remi en Christiane zijn bekende gezichten in de regio en we rekenen op de hulp van onze trouwe klanten en streekbewoners: stuur zo veel mogelijk kaartjes naar onze winkel op het adres ‘Ieperstraat 14, 8980 Zonnebeke’. We zijn ervan overtuigd dat Remi en Christiane zouden gediend zijn met zo’n attentie. Klanten mogen hun kaartje ook bezorgen aan een van onze winkelmedewerkers, maar niet aan Remi natuurlijk. Het moet een verrassing blijven. Pépé en mémé surfen gelukkig niet op het internet of sociale media. Het papieren krantenartikel? Dat scheuren we vooraf wel uit hun gazet.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier