Studentes vertellen over Afrika tijdens kerstmarkt in Roeselare

Céline Pillen, Sharon Claeys en Sien Bruwier hopen op veel volk in hun kerstmarktstand ten voordele van hun stage in Afrika. © Stefaan Beel
Peter Soete

Drie studentes verpleegkunde aan Vives Roeselare vertrekken begin 2020 drie maanden op stage naar Afrika. Het is voor alle drie de eerste kennismaking met dit continent maar ze zullen in ieder geval niet met lege handen aankomen in Gambia en Malawi. En wie hun verhaal wil horen, is op zondag 22 december welkom op hun stand op de kerstmarkt van de goede doelen in de Zuidstraat.

We zijn klasgenoten derdejaars verpleegkunde aan Vives”, begint de 21-jarige Sharon Claeys. “Doordat we ons alle drie hadden opgegeven voor buitenlandse stages zijn we ook vriendinnen geworden. We proberen zo veel mogelijk zaken samen te organiseren zoals opdrachten in verband met die stage voor school of administratieve zaken.”

“We hebben ook geprobeerd om samen in hetzelfde land stage te doen maar dit was praktisch niet haalbaar”, gaat Sien Bruwier verder. “Sharon doet stage in Malawi en Céline Pillen en ik werken drie maanden in Gambia. Céline en ik vertrekken op 17 februari en keren op 9 mei terug terwijl Sharon al op 13 februari vertrekt en pas op 11 mei terug naar België komt.”

“Wij verblijven er in het huis van Rita, dat is de voorzitter van de liefdadigheidsorganisatie die daar actief is”, zegt Céline. “Zij woont juist naast het ziekenhuis waar mannen en vrouwen terecht kunnen voor vaccinaties, HIV-behandeling, er is ook een materniteit, een sociale dienst en de ziekenhuismedewerkers gaan ook zelf vaccinaties geven in de meer afgelegen dorpen.”

Geen luxe

“In Malawi zal ik ook verschillende afdelingen doorlopen in een algemeen ziekenhuis”, aldus Sharon. “En net zoals Céline en Sien zal ik ook naar de afgelegen dorpen reizen met vaccinaties. Ik verblijf er in de staff quarters van een organisatie waar kindjes met een beperking worden opgevangen. Het ziet er allemaal een beetje primitief uit en het is absoluut geen luxe maar het sanitair ziet er in orde uit. En dat is toch al een pluspunt (lacht). Ik besef wel dat ik daar met minder zal moeten tevreden zijn en dat dit wellicht ook op de werkvloer zo zal zijn. We gaan misschien iets creatiever moeten zijn.”

“Maar de ervaring en de levenswijsheid die we zullen opdoen zullen onbetaalbaar zijn”, zeggen Céline en Sien. “We zijn overtuigd dat we betere verpleegkundigen zullen zijn. We zullen ook nieuwe culturen leren kennen en ook dat komt hier goed van pas. Er zijn hier in België immers ook veel mensen met een andere cultuur.”

“Op welke dienst we later willen werken? Dan kies ik voor een job in het operatiekwartier of op een gewone afdeling”, knikt Sien. “Doe mij maar de spoedafdeling of intensieve zorgen. Ik hou wel van een adrenalinerush”, lacht Sharon. “En ik zou liefst geriatrie doen of iets in het verlengde van mijn lessen tropical health care“, besluit Céline.

Op de kerstmarkt

“Mijn vriend en ik zijn ondertussen drie jaar samen en hij begrijpt dat dit voor mij een unieke kans is en hij heeft mij gepusht om dit te doen”, zegt Céline. “Mijn vriend en ik zijn vijf jaar samen en ook hij beseft dat dit een ongelooflijke ervaring wordt voor mij”, zegt Sharon. “Mijn vriend begrijpt het ook wel maar hij is niet zo blij. Het feit dat ik net verjaar in die periode zal daar ook wel voor iets tussen zitten”, bedenkt Sien.

Sharon, Sien en Céline staan op zondag 22 december tussen 11 en 20 uur op de kerstmarkt voor de goede doelen in de Zuidstraat. Bezoekers kunnen er wafels eten, chocolademelk, koffie, pils, frisdranken en jenever drinken en zich ook wagen aan een partijtje ‘nagelen’. De drie vriendinnen willen ook tetradoeken en blaassondes meenemen naar hun stageplekken in Afrika. Wie deze kan schenken, mag dat afgeven op hun stand van de kerstmarkt of op het onthaal van Vives. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier