Studentes interviewen wijkbewoners voor eerste inloophuis van Ieper

© TP
© TP
Redactie KW

Een inloophuis voor een luisterend oor, gezamenlijke activiteiten en sociaal contact: dit idee voor de Ieperse Capucienenwijk wordt sinds de lancering vorig jaar nu heel concreet. De initiatiefnemers vonden een locatie en zes studentes zijn bezig met een bevraging van de buurtbewoners voor de eerste activiteiten in het najaar.

Nadat het gebouw dienstdeed als bibliotheek, consultatieruimte van Kind en Gezin en vaste stek voor de Plus 13-werking van de parochie, wordt het pand aan Crescendostraat 15 de locatie van het eerste Ieperse inloophuis. Het ligt in het hart van de wijk Capucienen tussen de lokalen van Chiro Ieper, zaal Familiekring en basketzaal Iebac.

Er moeten nog wat verbouwingswerken gebeuren met het oog op de eerste activiteiten in het najaar. In het kader van hun bachelorproef polsen zes studentes van Hogeschool VIVES nu naar de noden van de ‘buurt’, die geografisch afgebakend werd tussen de achterkant van het station, Poperingseweg, Dikkebusseweg en Omloopstraat. De bevraging gebeurt aan de hand van interviews en enquêtes, die online en via de lokale bakker, apotheker en basisschool verspreid worden. Die plaatsen dienen ook als verzamelpunten voor de ingevulde exemplaren.

Interessante gesprekken

“Door corona konden we de mensen niet interviewen in het inloophuis zelf en moesten we afspraken regelen bij de mensen thuis of hen gewoon aanspreken op straat. Dat laatste loopt wel wat onhandig, omdat de mensen sceptisch zijn in deze coronatijden”, vertelt Patricia Bola (24), studente toegepaste psychologie. “Soms zien passanten ons bezig en spreken ze ons aan uit nieuwsgierigheid. Dat leidt tot aangename en interessante gesprekken. De mensen hier kijken uit naar het inloophuis, dat verschillende doelgroepen zal samenbrengen.”

Uitdaging

Het onderzoek van de studentes is belangrijk om het toekomstig aanbod van het inloophuis relevant te maken voor de mensen die er wonen. “Hoe tevreden bent u met de buurt? Wat loopt goed en wat kan beter? Hoe kan het inloophuis van nut zijn? Dat zijn enkele voorbeeldvraagjes”, legt Patricia uit.

“We hopen toch zeker vijf procent te bereiken van de meer dan drieduizend bewoners. Een enquête invullen of interview afleggen duurt amper tien minuten. Voor ons, studentes uit verschillende opleidingen met eigen expertises, is dit toch een grote uitdaging in een tijdspanne van amper acht weken. De enquêtes worden nu verspreid en we hopen de meeste terug te hebben tegen 7 juni, zodat we ons eindrapport kunnen voorleggen op 17 juni.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier