Studenten pakken voedselverspilling aan met webshop ‘t Groenselaartje

Lisa Vandeputte, Elke Vergote, Vic Masschelein, Jesper Van Landschoot en Kim Dewilde hebben een online webshop opgericht. © Gebruiker GF
Redactie KW

Groenten die bij de veiling worden afgekeurd, worden normaal gezien weggegooid, ook al zijn ze vaak nog perfect eetbaar. Vijf studenten van de Vives, Campus Roeselare besloten voedselverspilling aan te pakken door groenten met een schoonheidsfoutje aan te bieden op een online webshop.

Tegenwoordig wordt er enorm veel voedsel verspild en weggegooid. Daarnaast blijkt de consument alsmaar kieskeuriger en vinden er strenge selecties plaats in veilingen en supermarkten. Om dat probleem aan te pakken, hebben Lisa Vandeputte, Elke Vergote, Vic Masschelein, Jesper Van Landschoot en Kim Dewilde een online webshop, ’t Groenselaartje, opgericht. Op deze webshop bieden de studenten groenten aan met een schoonheidsfoutje, die rechtstreeks van de lokale landbouwer afkomstig zijn. Hoewel deze groenten niet aan de normen van de veiling voldoen, zijn ze nog perfect eetbaar.

Zelf landbouwer

“Sommigen onder ons zijn zelf landbouwer”, aldus Lisa Vandeputte. “Uit eigen ervaring weten we hoeveel er weggegooid wordt en hoe streng de veiling kan zijn. Met ons project willen we de lokale landbouwers een gulden middenweg bieden: groenten die niet voldoen aan de eisen van de veiling kunnen ze via ons verkopen. We vergoeden hen voor de zogenaamd ‘verloren groenten’ met de gemiddelde veilingprijs. Dit vormt een win-winsituatie: er wordt minder voedsel verspild én de landbouwer houdt er nog iets aan over.”

Afhalen op vrijdag

Via de website van ’t Groenselaartje kunnen klanten hun bestelling plaatsen. Iedere vrijdag kan die tussen 16 en 18 uur opgehaald worden in Roeselare. Bestellingen voor Diksmuide worden iedere donderdag of vrijdag geleverd. Exacte informatie over de levering krijgen klanten via mail.

Als je voor woensdag bestelt, zijn de groenten in de dezelfde week beschikbaar op het gekozen afhaalpunt. Dit project loopt tot aan de kerstvakantie. (SM)

Meer info: http://www.tgroenselaartje.wixsite.com/website

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.