Studenten laten Waregem kennismaken met crossfit

Op zaterdag 14 april organiseren vier studenten lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen uit regio Waregem een initiatie crossfit. Op vrijblijvende wijze willen ze de deelnemers laten kennismaken met termen als KLUSC, carboloaden en workout of the day, maar vooral willen ze hen stimuleren om te sporten.

Studenten Lander Verbeke, Michiel Stockman, Seppe D’Helft en Abram Stockman hebben op 14 april plaats voor honderd deelnemers. © MVW

Abram Stockman (21) en Michiel Stockman (21) uit Waregem, Seppe D’helft (21) uit Deerlijk en Lander Vanderbeke (22) uit Meulebeke zijn masterstudenten LO en bewegingswetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze volgen de afstudeerrichting sportmanagement en moeten voor hun afstudeerproject een evenement organiseren. Hun opzet was eenvoudig: de Waregemnaar laten proeven van crossfit, een nieuwe sport die vooral in de Verenigde Staten opmars maakt.

“Het is een combinatie van uithouding, kracht, lenigheid en snelheid”

Wat houdt crossfit precies in?

“Crossfit is eigenlijk een verlengde van fitness, waarbij eigenlijk op zoek gegaan wordt naar ‘de fitste mens’. Het komt er op neer dat je zowel kracht, uithouding, lenigheid, coördinatie als snelheid combineert. Stel dat je het in competitieverband zou doen, weet je nooit op voorhand welke uitdaging je moet doen op de wedstrijd. Bijvoorbeeld, je kan toekomen en er wordt gezegd dat er die dag een marathon indoor roeien op het programma staat. Daarom is het de bedoeling dat je heel algemeen en allesomvattend gaat trainen, met full-body-workouts zoals dat dan heet.”

Hoe gaat een les concreet in zijn werk?

“De deelnemers beginnen met een opwarming van een kwartiertje. Daarna wordt er een nieuwe beweging aangeleerd, zoals bijvoorbeeld een bepaalde manier om gewichten op te heffen. Dan volgt een halfuur workout en moeten de deelnemers hun eigen limieten opzoeken. Het is de bedoeling dat je eens echt gaat zweten en het maximale uit jezelf haalt.”

Crossfit is dus heel breed. Hoe gaan jullie het evenement concreet invullen?

“We voorzien initiatielessen, die gegeven worden door ervaren lesgevers. Zij zullen het niveau van de les afstemmen op het niveau van de deelnemers, want het is echt de bedoeling dat mensen meedoen aan sporten die ze voorheen nog nooit deden. Er is daarnaast ook nog een randactiviteit, dat is een KLUSC-competitie. Dat staat voor kracht, lenigheid, uithouding, snelheid en coördinatie. Daarbij gaan we dan op zoek naar de zogenaamde fitste mens. De drie mannen en drie vrouwen die uitblinken op alle aspecten krijgen van ons een prijs.”

Er staat op jullie affiche dat de winst integraal naar een goed doel gaat?

“Inderdaad, we ondersteunen de KAA Gent Foundation. Dat is een vereniging die opgericht werd door KAA Gent, de stad Gent en het OCMW, om het algemene welzijn van de Gentenaar te verbeteren. Ze focussen zich specifiek op de ondersteuning van kansengroepen binnen Gent. Het klinkt misschien raar dat we de winst aan een Gentse organisatie geven, maar dit is zo opgelegd door de universiteit. Ook de winst van alle andere afstudeerprojecten van onze medestudenten gaat naar hetzelfde goede doel.”

Hoeveel deelnemers hopen jullie te ontvangen?

“We richten ons op een honderdtal deelnemers. Momenteel hebben we al 40 à 50 inschrijvingen. Er zijn dus zeker nog plaatsen, maar mensen zullen snel moeten zijn want nu beginnen de inschrijvingen echt binnen te lopen.

Iedere deelnemer krijgt een bon

“We gaan op zoek naar de fitste man en vrouw”

voor een proteïneyoghurt en een energiedrankje, om de gebruikte calorieën snel weer aan te vullen. We verkopen ook pannenkoeken ter plaatse en ook al voor het evenement, om een mooie winst aan het goede doel te kunnen schenken.” (PNW)

Info: het evenement vindt plaats op 14 april tussen 13 uur en 19 uur in het Jeugdcentrum in Waregem. Deelnemen kost 10 euro en inschrijven kan via de Facebookpagina ‘CrossfitInitiations’. Meer informatie op crossfitinitiations@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.