Studenten kunnen in ARhus, De Spil en Schiervelde terecht om te blokken

ARhus is een van de drie locaties in Roeselare waar studenten kunnen studeren. © Stefaan Beel
Redactie KW

Scholieren en studenten die niet thuis of op school terecht kunnen om te studeren, zijn tijdens deze coronablokperiode van harte welkom in ARhus, De Spil en op Schiervelde.

De norm blijft natuurlijk thuis of in je eigen contactbubbel studeren maar thuiswerkende ouders of broers en zusjes die geen volledige dagen naar school mogen, kunnen voor studerende jongeren een extra stressfactor zijn. “In deze coronatijd hebben we alles in het werk gesteld om veilige en comfortabele studeerplekken te voorzien”, vertelt Sandra Vanneste van ARhus. “Om de afstandsregels te respecteren, bieden we op de vierde verdieping van onze bibliotheek de helft van de normale capaciteit van veertig plekken aan. Daarnaast zijn er ook 25 plaatsen voorzien in de verschillende artiestenloges en een lokaal van De Spil, waarvan er gemiddeld telkens een 12-tal bezet zijn én kunnen veertig jongeren terecht in Schiervelde. We merken dat de studenten die hier tijdens andere blokperiodes aanwezig zijn, er nu ook gebruik van maken. In de weken voor de examens kwamen we af en toe aan onze maximumbezetting. Eens de examens van start zijn gegaan, gaat dit over iets meer dan de helft.”

Verantwoordelijkheid

Vanzelfsprekend worden de studenten gevraagd om rekening te houden met de bijkomende coronaregels. “Zo moeten studenten verplicht een plekje reserveren om contact-tracing mogelijk te maken. Ook wordt er ingeschreven voor een volledige dag in plaats van per dagdeel en blijven de jongeren op eenzelfde plek zitten. Elke student krijgt een pasje. We rekenen daarnaast op hun individuele verantwoordelijkheidszin. Er wordt wel een oogje in het zeil gehouden maar dit is niet echt nodig. De jongeren zijn zelf verantwoordelijk genoeg en staan in voor een vorm van sociale controle. Stoorzenders zouden vlug door hun medestudenten op de vingers worden getikt”, lacht Sandra.

“Ik ben een sociaal persoon. In mijn eigen kamertje kwijn ik beetje weg” – Tine Borgonie, studente geneeskunde

Jan Rosseau (22) studeert Fysica en Sterrenkunde aan de UGent en maakt elk jaar gebruik van deze mogelijkheid. “Ik kan me hier beter concentreren. Mijn gsm laat ik bewust thuis. Mijn vrienden zitten hier ook en dat zorgt ervoor dat we elkaar blijven stimuleren en motiveren.” Ook geneeskundestudente Tine Borgonie (22) zoekt tijdens de blokperiode vaak een gemeenschappelijke studieplek. “Ik ben een sociaal persoon. In mijn eigen kamertje kwijn ik een beetje weg.” Dit is een initiatief van Stad Roeselare, ARhus, De Spil en de Jeugdraad. Voor jongeren die een studeerplek reserveerden, opent ARhus de deuren op weekdagen om 8 uur en op zaterdag om 10 uur. In deze Coronatijden is ARhus voor het grote publiek toegankelijk vanaf 13 uur tot 19 uur (weekdagen) of 17 uur (zaterdagen).

Alle info op www.arhus.be/heropening. Reserveren van een studeerplek is verplicht en kan tot eind juni via http://inschrijvingen.roeselare.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.