Studenten Europacollege hielden opnieuw een feestje op het Biskajersplein in Brugge

Lena Goeman aan het Biskajersplein: "Op 2 september hielden studenten van het Europacollege opnieuw een feestje in diezelfde residentie." (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Deze maand hielden studenten van het Europacollege opnieuw een feestje in één van de residenties op het Biskajersplein in Brugge. Een buurtbewoonster die de politie contacteerde voelt zich onheus behandeld door de agenten.

Tijdens de lockdown hielden pas afgestudeerde studenten van het Europacollege een feestje in hun residentie op het Biskajersplein. De klachten werden toen geseponeerd, er werd geen pv opgemaakt ‘omdat die afzwaaiende studenten ambassadeurs voor Brugge zijn’, wat burgemeester Dirk De fauw kritische vragen van de oppositie opleverde tijdens de gemeenteraad van eind juni. ‘Klassejustitie’, werd geopperd.

Op 2 september om 21 uur hielden studenten opnieuw een feestje in diezelfde residentie. Buurvrouw Lena Goeman, voormalig ocmw- en gemeenteraadslid voor SP.A, bemerkte een groep studenten op die op het Jan Van Eyckplein pakjes en dozen met drank droegen. “Het waren studenten uit andere residenties, die pas waren aangekomen. Want ze wisten aanvankelijk niet waar de ingang was en stapten eerst richting Familiezorg.”

“Een politiepatrouille passeerde langs de groep, stopte niet en sprak hen niet aan. Daarop belde ik zelf twee keer naar de politie, met de vraag hoe lang dat feestje kon blijven duren. Twee patrouilles en een anonieme politiewagen stonden plots op het plein. Ze klopten aan en werden binnengelaten. Daarna kwamen ze terug buiten, stonden in groep te lachen en gingen met vijf rond mij staan, een van hen zei: “Het is perfect in orde. Ze zitten in hun bubbel, ze hebben samen les en eten samen, ze leven samen”.

“Ik antwoordde dat het niet klopte: “Ze zijn pas aangekomen, kennen elkaar niet, komen uit verschillende Europese streken, wonen en leven in verschillende residenties verspreid over de hele stad en feesten kan zeker niet”. De politieman werd brutaal en zei: “wat weet gij over een bubbel”. Ik zei: “je zou beter moeten weten, iedereen kan het opzoeken op internet en hoort al maanden hoe het niet moet”. Hij werd kwaad en zei “loop naar de minister van Binnenlandse Zaken.”

Lena Goeman heeft het incident gemeld aan de burgemeester en aan de provinciegouverneur. “Is de politie bang van deze groep, vinden ze dat deze studenten moeten met rust gelaten worden? Worden ze beschermd? Een burger met een melding uit burgerzin is geen lastpost! Excuses graag!”, aldus Lena Goeman. (SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.