Studente Zarah (23) uit Wenduine zet zich in voor vluchtelingen en asielzoekers in Calais

Zarah Van Eenoo zamelde kleren in voor vluchtelingen en asielzoekers.© MP
Zarah Van Eenoo zamelde kleren in voor vluchtelingen en asielzoekers.© MP
Redactie KW

Zarah Van Eenoo (23) uit Wenduine zette begin december een kledingsinzamelactie op poten. Met haar initiatief wil ze vluchtelingen en asielzoekers in Calais helpen in de koude wintermaanden. “Ik wil graag mijn steentje bijdragen, ook al is het een kleintje.”

“Voor mijn bachelorproef deed ik onderzoek naar geestelijke gezondheidszorg en de toegankelijkheid ervan voor mensen met een niet-Europese migratieachtergrond”, begint Van Eenoo, laatstejaarsstudente Verpleegkunde aan Arteveldehogeschool. “Uiteindelijk bleek dat vluchtelingen en asielzoekers de twee groepen zijn die het minst toegang hebben tot geestelijke gezondheidszorg. Achteraf kon ik dat niet echt van me afschudden. Ik was enorm geraakt door de situatie waarin vluchtelingen en asielzoekers zitten en dat ze in Calais zelfs niet kunnen voldoen in hun basisbehoeften.”

Halve garage vol

Uiteindelijk besloot Van Eenoo om actie te nemen. “Ik vroeg me af hoe ik iets aan hun situatie kon doen en kwam terecht bij de organisatie Mobile Refugee Support. Je kon de organisatie onder andere helpen door materiaal te doneren en zo besliste ik in december om zelf een kledinginzamelactie op te zetten en de kleren te doneren aan Mobile Refugee Support.”

“Ondertussen heb ik al een halve garage vol met kledij. Ik kreeg donaties uit Wenduine, maar ook Blankenberge, Zeebrugge en zelfs uit Gent, waar ik op kot zit. Om alles te vervoeren zal een auto niet volstaan, ik zal misschien moet kijken voor een busje of een camionette.”

Steentje bijdragen

Normaal gezien zou Van Eenoo de kleren al eerder naar Calais hebben verstuurd, maar de reisbeperkingen steken daar voorlopig een stokje voor. “Doordat niet-essentiële reizen niet zijn toegelaten, kan ik de kleren momenteel niet vervoeren naar de drop off points van Mobile Refugee Support. Humanitaire reizen zijn wel toegelaten, maar dat geldt enkel voor medicijnen. Dat is spijtig, want ik wil graag mijn steentje bijdragen, ook al is het een kleintje.” (MP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier