Studente paardenverzorging krijgt rondleiding achter de schermen van Cavalluna-Celebration: “Paardenwereld is echt mijn ding”

Lieze backstage bij een Lusitano, een bekend paardenras uit Portugal. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

In het Antwerpse Sportpaleis vond de nieuwste voorstelling plaats van het internationale paardenspektakel ‘Cavalluna-Celebration!’. De Ingelmunsterse Lieze Degeldere volgt in het VLTI in Torhout de richting paardrijden en -verzorging. Als echte paardenliefhebber kreeg ze voor de show een rondleiding achter de schermen.

Klaus Hillebrecht schreef een nieuw avontuur, gebaseerd op de drie eerdere succesvoorstellingen, waarmee het gezelschap al eens eerder in ons land te gast was. De persoonlijke missies van Samira, Tahin en Alana vormden opnieuw een rode draad, die verweven is rond dressuur en de paardrijkunsten. Prachtige Friese paarden, maar ook Shetlandpony’s en Arabische volbloeden lieten het beste van zichzelf zien aan het laaiend enthousiaste publiek. Met ‘Celebration!’ viert Cavalluna de vrijheid. Naast de Tricky Riders van Hasta Luego Academy en Bartolo Messina schitterde ook de Belgische Sylvie Willms in deze productie.

Babbel met ruiters

Lieze (17) is de dochter van Xavier Degeldere uit de Weststraat en Kristel Verkeyn uit de Heidebloemstraat. Ze heeft nog een zus, Lauren. Sinds het derde middelbaar volgt Lieze in het VLTI in Torhout de richting paardrijden en verzorging. Via een bevriend contact mocht Lieze, samen met mama Kristel, de show ‘Cavalluna-Celebration!’ in het Antwerpse Sportpaleis bijwonen. Voor de show kreeg Lieze – samen met nog andere vipgenodigden – backstage een rondleiding in de stallen waar de paarden staan. Zij kon ook een babbel slaan met de ruiters en kreeg meer uitleg over de verzorging van de paarden.

“De paardenwereld is mijn wereld. Ik heb genoten van de show, en alles erop en eraan. Dit van zodra we arriveerden tot we vertrokken”, lacht Lieze. “Vooral die unieke backstage-rondleiding was super. We konden bij alle paarden en spraken met de verzorgers. We kregen te horen welk ras het was, hoe oud de dieren waren, wat ze allemaal moeten doen om die kunstjes te kunnen, …”

Vrijheidsdressuur

“De show zelf vond ik technisch gezien ook super. De pony’s die vrij rondlopen en gaan zitten of liggen wanneer ze dit moeten doen. Dit is vrijheidsdressuur, maar dat vergt wel vele maanden van intensieve training. Ook de pirouettes of rondjes draaien in draf is heel moeilijk. Maar het moeilijkste is wel de capriole. Dat is in de lucht springen met de vier poten tegelijk en bokken in de lucht. Spectaculair! De klank- en lichtspektakels waren fenomenaal. Dat zorgde voor een afgewerkte show. Op school zit ik tussen de paarden. Het is dan ook mijn ambitie om verder te werken met paarden. Ik neem graag deel aan jumpings met mijn eigen paard. Ik zou ook graag paarden berijden en opleiden voor andere mensen en les geven. Ik volg nu mijn droomrichting en ga er alles aan doen om die droom uit te laten komen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.