Studente Lise Van Coillie uit Knokke-Heist bouwt waterpompen in Ghana: “In veel Afrikaanse landen is er een tekort aan water”

(foto gemeente Knokke-Heist)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Studente Lise Van Coillie uit Knokke-Heist trekt volgende zomer met een gemeentelijke subsidie van 1.000 euro op zak naar het dorpje Gyaha in Ghana om er een op zonne-energie aangedreven waterpomp te installeren voor de bevolking.

Lise Van Coillie, de dochter van directeur Stadsontwikkeling Jan Van Coillie, zit momenteel in haar derde jaar bachelor bio-ingenieur aan de universiteit van Gent en staat voor een bijzonder boeiend avontuur. Samen met twee andere studenten en een coach sluit ze zich namelijk aan bij een van de projecten van de vzw Humasol die als doel heeft om hernieuwbare energie, water en duurzame technologie toegankelijk te maken in het Zuiden. Ze trekt hiervoor volgende zomer naar Gyaha in het Afrikaanse land Ghana.

Niet drinkbaar

“In veel Afrikaanse landen is er een tekort aan water. In Ghana is het probleem vooral dat het aanwezige water vervuild en eigenlijk niet drinkbaar water is”, legt Lise Van Coillie uit. “En dat is zeker het geval op onze projectlocatie Gyaha. De plaatselijke, vooral rurale, bevolking daar is vooral afhankelijk van waterputten met manuele pompen.”

“We zullen de mensen er ook opleiden om de apparatuur te onderhouden”

“In Gyaha zijn er drie van die manuele waterpompen voor de dagelijkse bevoorrading. De bewoners laten dan vaak hun kinderen aanschuiven om daar water op te halen. Of ze gaan naar een dichtstbijgelegen maar vervuilde rivier om water. Slecht voor de gezondheid en de kinderen kunnen zo ook niet of te weinig naar school gaan.”

Om de situatie te verbeteren, zullen Lise en haar team bij een van de waterputten een op zonne-energie aangedreven pompsysteem bouwen dat voorzien is van een grote watertank. “Op strategische locaties doorheen het dorp zullen aftapkraantjes geïnstalleerd worden”, gaat Lise verder. “We zullen de mensen er ook opleiden om de apparatuur te onderhouden.”

Verslag van project

Het college van burgemeester en schepenen van Knokke-Heist besloot een subsidie van 1.000 euro uit te trekken vanuit het budget voor ontwikkelingssamenwerking voor dit project.

Op vraag van het college zal Lise achteraf een verslag van haar project aan het gemeentebestuur bezorgen.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier