Studente Joline helpt vrouwen bevallen in het verre Oeganda

Joline Cattrysse (21) mag als studente vroedkunde naar Uganda. © foto JS
Johan Sabbe

Op vrijdag 27 september vertrekt Joline Cattrysse samen met een meisje uit Kortrijk voor drie maanden naar Oeganda om er in twee ziekenhuizen haar stage als laatstejaarsstudente vroedkunde te lopen. Ze kijkt er enorm naar uit. “Ik ben geboeid door zowel het verre buitenland als zwangere vrouwen”, zegt ze. “Die twee fascinaties kunnen combineren, betekent voor mij het summum.”

Joline (21) is de oudste dochter van Kris Cattrysse (51) en Vanessa Plancke (46) uit de Hogestraat. Ze heeft een jongere zus, Margaux (17). Joline weet maar al te goed wat het buitenland is, want het gezin heeft vijftien jaar in Bordeaux gewoond, waar Kris en Vanessa tot zo’n vier jaar geleden werkten. Al is Frankrijk natuurlijk Uganda niet. Overigens: in vervlogen jaren heeft Kris een tijdje café Flandria in Torhout gerund en Vanessa café De Hoorn.

Slapen bij de nonnetjes

Joline studeert vroedkunde aan de Arteveldehogeschool in Gent. “Toen ik te horen kreeg dat er stageplaatsen in het buitenland beschikbaar waren, heb ik niet geaarzeld”, zegt ze. “Ik heb me direct kandidaat gesteld. Er volgde een selectieprocedure, de studieresultaten werden in acht genomen en… tot mijn vreugde mag ik samen met een medestudente uit Kortrijk naar Oeganda. Toen ik het blijde nieuws te horen kreeg, wist ik met mijn vreugde geen blijf. We zullen eerst twee maanden in een groot ziekenhuis in de hoofdstad Kampala aan de slag kunnen en vervolgens nog een maand in een brousseziekenhuis in het district Ibanda, dicht bij de grens met Congo. We zullen er zowat alle handelingen van een vroedvrouw mogen uitvoeren, behalve assisteren in de operatiezaal. We hopen er veel te kunnen leren. Tegen kerstavond zijn we weer thuis. Zonder twijfel met een karrenvracht opgedane ervaring.”

De twee Vlaamse meisjes mogen overnachten in de kloosters vlakbij de ziekenhuizen waarin ze stage lopen. “De nonnetjes zullen goed voor ons zorgen”, lacht Joline. “Ik ben niet bang voor de verantwoordelijkheid die we tijdens onze stage zullen moeten dragen. Ook als we later onze job uitoefenen, zullen we die verantwoordelijkheid niet kunnen ontlopen. Ik overweeg om, na mijn studies vroedkunde, in Leuven nog twee jaar algemene verpleegkunde te volgen. Ik droom er namelijk van om ooit voor Artsen Zonder Grenzen te kunnen werken.”

Oeganda Café in de tuin

Recent heeft Joline in de tuin van haar ouders – en met de medewerking van papa en mama – een Oeganda Café georganiseerd voor buren en vrienden. Dat heeft 375 euro opgebracht, waarmee er klein medisch materieel voor de Ugandese ziekenhuizen gekocht zal worden. “Niet om mijn reis te betalen”, beklemtoont Joline. “Ik deed daarvoor een vakantiejob.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier