Student Ewout (23) maakt mensen gelukkig met ludieke lockdownkaartjes

Ewout Vancraeynest met zijn kaartjes.© TP
Ewout Vancraeynest met zijn kaartjes.© TP
Redactie KW

“Door een achterstal aan menselijke connectie, wil ik met jou een videocall voor wat virtuele affectie.” Het is een van de rijmpjes op de zelfgemaakte lockdownkaartjes van Ewout Vancraeynest (23). Met de kaartjes wil hij mensen gelukkig houden en geld inzamelen voor de Zelfmoordlijn.

Poperingenaar Ewout Vancraeynest (23) beleeft deze tweede lockdown vooral in Gent, waar hij Politieke Wetenschappen studeert. “Op mijn kot kan het eenzaam worden. Tussen het studeren door probeer ik af en toe buiten te komen om te bewegen en eens iemand te zien”, vertelt hij.

Kleur in het donker

Naast studeren zet de jonge twintiger zich vrijwillig in voor het mentale welzijn van zijn medemens. “Iedereen kan mijn zelfgemaakte lockdownkaartjes kopen om familie, vrienden en kennissen een hart onder de riem te steken. De verkoop maakt mensen gelukkig en brengt tegelijk geld op voor de Zelfmoordlijn. Op de drie soorten kaartjes staan ludieke rijmpjes en bijhorende tekeningen. Met de kaartjes kan je tonen dat je aan iemand denkt, ook al zie je die persoon minder vaak. Ze brengen wat kleur in deze donkere periode.”

Ik vind dat mentale gezondheid nog altijd onderschat wordt in onze samenleving – Ewout Vancraeynest

Voor zijn rijmpjes liet Ewout zich onder meer inspireren door de actualiteit. “Ook zonder vastpakken laat ik jou nooit los, is gebaseerd op de uitspraken van Frank Vandenbroucke, de minister van Volksgezondheid. Ik vind dat mentale gezondheid nog altijd onderschat wordt in onze samenleving. De Zelfmoordlijn is een van de ultieme redmiddelen voor iemand met mentale problemen, maar hopelijk hoeft het nooit zover te komen. Helaas ken ik in mijn streek een paar mensen die zich van het leven benomen hebben, en ik heb van dichtbij gezien wat dat doet met mensen die achterblijven.”

Leuke reacties

Vorig jaar verkocht Ewout al kerstkaartjes voor de Zelfmoordlijn. “Ik was het aan mezelf verplicht om deze actie te herhalen én te versterken, want mentale gezondheid is in deze coronatijden belangrijker dan ooit. Vorig jaar maakte ik honderd kaartjes, nu heb ik tweehonderd pakketjes van zeshonderd kaartjes in totaal. In amper anderhalve week zijn bijna alle kaartjes verkocht. Er is dus grote nood aan. Ik kreeg gelukkig veel hulp van mijn mama bij het inpakken en ronddragen. De reacties zijn bijzonder leuk. Dat draagt dan weer bij aan mijn eigen mentale gezondheid.”

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier