Striptekenaar Jimmy Hostens uit Roeselare tekent striphelden met erotisch tintje

Jimmy Hostens met 'Schets en Scheef', zijn nieuwste boek, samen met zes andere tekenaars. (foto SBR) © Stefaan Beel
Redactie KW

Al een aantal maanden schetst de getalenteerde Roeselaarse striptekenaar Jimmy Hostens in zijn eigen herkenbare stijl, vrouwelijke superhelden met een licht erotisch tintje, en post die dan op Facebook. Het resultaat is ronduit indrukwekkend.

Jimmy Hostens moet eigenlijk niet meer voorgesteld worden. Met het dubbelalbum ‘Altijd ergens oorlog’, dat hij samen met scenarist Rino Feys uitwerkte, liet hij alle facetten van de Groote Oorlog in Roeselare aan bod komen. Vorig jaar sleepte dit duo met dit meer dan geslaagde concept trouwens de Roeselaarse persprijs in de wacht. “Van in de lagere school ben ik altijd al met tekenen bezig geweest”, vertelt Jimmy. “Aan de Brugse academie heb ik mijn tekentechniek wat verfijnd. Wereldwijd heb je de gekende Japanse stijl zoals de manga of het Amerikaanse comics-genre waar Superman of Batman mee verwant zijn. Mijn eigen stijl is eerder Europees en die neigt naar de typisch Franse manier van tekenen.” Didier Cassegrain, die onlangs de roman ‘De Zwarte Lelies’ heeft verstript, weet hem wel te bekoren en hij kijkt ook op naar de Italiaanse tekenaar Enrico Marini, gekend van de stripreeks ‘De Schorpioen’ of de Spaanse Juanjo Guarnido die Blacksad tekende.

commission art

“Na die twee albums rond de Eerste Wereldoorlog viel ik wat in een gat”, bekent Jimmy. “Ik ben daar een paar jaar intensief mee bezig geweest en heb er heel wat creativiteit en energie in gestopt. Momenteel zit ik in een rustige periode. Als je op stripfestivals signeert, vragen onze lezers soms om hun strips te ondertekenen met een unieke schets. Soms wordt er ook ‘commission art’ gevraagd. Dit fenomeen is overgewaaid uit Amerika. Fans vragen om Batman of Red Sonia bijvoorbeeld in mijn eigen stijl te tekenen. Die vrouwelijke superhelden zijn daaruit verder gegroeid. De voorbije maanden ben ik een beetje aan het experimenteren geslagen. Die resultaten zwier ik dan op sociale media. Het leuke eraan is dat je onmiddellijk feedback krijgt en dat motiveert je om hierop verder te bouwen. Met die figuren heb ik nog geen concrete plannen maar als ik er genoeg heb, kan ik er misschien een boekje mee vullen. Het is vooral leuk om eens iets totaal anders te doen.”

“De annulering van het stripfestival doet wel wat pijn aan het hart”

De Nederlandse chef-kok en stripliefhebber Leon Verhoeven heeft vorig jaar, met veel succes, een ‘Stripkookboek’ met een vijftigtal Nederlandse striptekenaars uitgebracht. “Bij elk gerecht moesten ze een passende pagina tekenen. Momenteel wordt aan een Belgische editie gewerkt en daar mocht ik ook mijn bijdrage aan leveren.”

Onderschrift
Onderschrift

kortstrip

Verder heeft Jimmy net een kortstrip afgewerkt, die misschien binnenkort gepubliceerd wordt. Bruggeling Joost De Vriesere zorgde voor het verhaal. “Voor iedereen die creatief bezig is, voelt deze periode extra zwaar want je kunt je werk nog moeilijk in de winkels krijgen.” Onlangs moest Jimmy normaal signeren op het 16de stripfestival in Knokke-Heist. “De annulering van dit traditionele gebeuren doet wel wat pijn aan het hart. Je zit samen met verschillende collega-striptekenaars. Ideaal om wat ideeën uit te wisselen. Natuurlijk is zo’n festival mooi meegenomen voor de verkoop van je eigen werk en voor de lezers is het leuk om hun favoriete tekenaars live aan het werk te zien.” De ontwikkeling van Jimmy’s superhelden kun je volgen op zijn persoonlijke Facebookpagina of Instagram.

Striptekenaar Jimmy Hostens uit Roeselare tekent striphelden met erotisch tintje

“Samen met Bruggeling Wouter Van Ghysegem, Joey Potargent, Kristof Berte en nog enkele andere Vlaamse striptekenaars hebben we half maart ‘Schets en Scheef’ uitgebracht. Het idee ontstond vorig jaar. Het is een leuk boek geworden met zes originele verhalen, binnen verschillende archetypische genres. De tekenaars konden er dan door middel van schetsen, storyboards en illustraties hun eigen interpretatie aan geven en dat maakt het zalig. Je kunt je als tekenaar eens helemaal laten gaan. Dit uniek boek is te vinden in boekhandel De Zondvloed en de Standaard Boekhandel, Bruggesteenweg Roeselare. Schets en scheef, ISBN 978-90-78403-90-6. (KK)

Striptekenaar Jimmy Hostens uit Roeselare tekent striphelden met erotisch tintje

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten