Strijd tegen inbraken in de verf gezet tijdens nationale actiedag

Gemeenschapswacht Willem Gijswijt, burgemeester voor één dag Henri Mestdagh, Burgemeester Eddy Lust en Thomas Allegaert van de dienst veiligheid en commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse waren aanwezig op de nationale actiedag. © WO
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Tijdens de nationale actiedag tegen woninginbraken toonden zowel politie als het stadsbestuur dat de strijd tegen inbraken een topprioriteit is.

Wie ooit het slachtoffer is geweest van een inbraak, weet dat dit een ingrijpende gebeurtenis is. Niet alleen de schade maar ook het onveiligheidsgevoel kan vaak diepe sporen nalaten.

1DagNiet is de symbolische naam voor de nationale actiedag waar vooral wordt ingezet in preventie en sensibilisering. “Er zijn nog steeds heel wat inbraakpogingen en dat is op zich goed nieuws”, steekt commissaris Stefaan Vanieuwenhuyse (politiezone Grensleie) van wal. “Ik verwijs hiermee graag naar het eierkoken-syndroom. De tijd dat men nodig heeft om een ei te koken, is de tijd nodig om in te breken. Wanneer het voor een inbreker te moeilijk wordt of te lang duurt om binnen in een huis te raken, dan trekt deze naar een andere plaats. Wanneer we merken dat de inbraakpogingen stijgen, maar dat er geen piek is van daadwerkelijke inbraken, dan toont dit aan dat de beschikbare preventieve maatregelen wel degelijk hun nut hebben.”

Goedkope manieren

Ook Thomas Allegaert van de preventiedienst Menen, duidt op het belang van het voorkomen van een misdrijf. “Er bestaan heel wat kleine, vaak goedkope manieren om je woning beter te gaan beveiligen“, vult hij aan. “Vaak kan het veranderen van een sierslot het voor boeven heel wat moeilijker maken om binnen te raken. Samen met de gemeenschapswachten gaan we dan ook, in bepaalde wijken, van deur tot deur om samen met de bewoners hun woning te analyseren. Iedere inwoner van Menen heeft hier trouwens gratis recht op, het volstaat om onze diensten te contacteren en een afspraak te maken.”

Dat het voor de politie menens was, bleek al snel toen hun volledige dispositief vrijdag werd ontplooid. “Heel wat burgers bemerken vaak dat ze de politie nooit zien”, sluit commissaris Vanieuwenhuyse af. “Toch zijn we alomtegenwoordig in het straatbeeld. Het nut van onze anonieme voertuigen bewijst daarmee ook zijn dienst. Teneinde het ontradende effect van onze acties te optimaliseren, gaan we volledige wijken gaan omsluiten terwijl we er patrouilleren. Wie dan kwade bedoelingen had en wil vluchten, loopt recht in de armen van de agenten.”

De ruiters van de politie waren vrijdag ook aanwezig.
De ruiters van de politie waren vrijdag ook aanwezig.© Politiezone Grensleie

Een opvallende verschijning waren de ruiters van de federale politie. Lange tijd een vaste waarde tijdens de weekends, waren deze reeds lange tijd van het straatbeeld verdwenen. Hun aanwezigheid zorgde voor de nodige ondersteuning tijdens de talrijke controles, maar wekte ook heel wat bewondering op van passanten.

https://www.youtube.com/watch?v=67Oau781Z3k

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier