Stressinc verenigt regulier en bijzonder onderwijs in Waregem: “Ook kinderen kennen al stress”

De kinderen knutselen erop los. © PPW
Redactie KW

Stressinc is een inclusief project van kinder- en jongerenbeweging Joetz West-Vlaanderen. Het bekommert zich vooral over de geestelijke gezondheidszorg van kinderen met en zonder beperking. De slotworkshops vonden plaats in de Vrije Basisschool Keukeldam.

“In totaal organiseren we twee workshops per duoschool”, verduidelijkt provinciaal verantwoordelijke Kenny Mestdagh. “Starten doen we in de school van het bijzonder onderwijs en eindigen in het regulier onderwijs. Vorige maand waren wij voor Waregem te gast in GVSBLO Zonneburcht en deze week hebben we de workshop af in VBS Keukeldam afgerond.”

Door het bespreekbaar te maken weten kinderen nu dat het niet erg is om stress te hebben en leren ze er mee omgaan

De afsluitende sessie heeft een prachtig stresslied dat als rode draad door de namiddag loopt. Ook een lachsessie en kinderantistressyoga staan op het programma. De kinderen maken samen een grote stressmeter om in de eigen klas op te hangen en knutselen zelf hun eigen stressballen. Het hele opzet is een gezonde mix van muziek, dans, bewegen, knutselen en vooral veel samenwerkingsplezier onder toeziend oog van Stressny, de handpop.

De vzw Joetz is een kinder- en jongerenbeweging van het ziekenfonds Bond Moyson dat zeer actief is op het vlak van gezondheidsvoorlichting- en opvoeding naar kinderen en jongeren toe. De gezondheidsboodschappen zijn succesvol door de originele, interactieve en ludieke aanpak van alle sessies en preventieprojecten.

De workshop Stressinc richt zich rond het thema stress waarbij kinderen uit het reguliere en het buitengewoon onderwijs samenwerken. De kinderen gaan aan de slag door samen stressverlagende oefeningen uit te voeren. Ze leren in deze workshops elkaar sterktes kennen en stromen in elkaar tot één groep. Hierdoor gaan de vooroordelen over elkaar varen en behandelen ze elkaar als volwaardige mensen.

“GVCBLO Zonneburcht als VBS Keukeldam reageren zeer positief, zowel op het thema als op het feit dat dit een exclusief project is”, vertelt Kenny fier. “Kinderen ontdekken tijdens de workshops dat niet alles voor iedereen vanzelfsprekend is. Beide scholen vinden het samenwerkingsverband in dit project een heel mooi en geslaagd initiatief. Vooral omdat kinderen samen aan de slag moeten om hetzelfde doel te bereiken. Leerkrachten en vooral de kinderen reageren ook positief op de opgedane ervaring. Heel wat kinderen hebben immers stress. Door het bespreekbaar te maken weten kinderen nu dat het niet erg is om stress te hebben en leren ze er dan ook mee omgaan.”

Geen schrik

Na iedere workshop ervaren de kinderen dat ze niet bang hoeven te zijn van mensen die er anders uitzien. Ze beseffen dat mensen die er op het eerste zicht anders uitzien, ook plezier kunnen maken. Ze respecteren elkaar, kennen elkaars sterktes en laten hun vooroordelen ten opzichte van elkaar varen. Het haalt kinderen met een beperking uit hun isolement.

De doelgroep bestaat uit twee subgroepen: leerlingen uit een klas van een reguliere basisschool en leerlingen uit een klas van het buitengewoon lager onderwijs. Beide groepen worden met spelletjes en opdrachten bij elkaar gebracht. De doelgroep uit het buitengewoon onderwijs is heel gevarieerd. Er wordt vooral gewerkt met kinderen van het type 1 (licht mentale beperking, red.) en type 2 (matige of ernstige mentale beperking, red.)

Geen extra kosten

Stressinc is een realisatie van Joetz West-Vlaanderen met de ondersteuning van VFG (Vereniging Personen met een Handicap, red.). Het project wordt financieel volledig door hen gedragen. Aan de deelnemende scholen, 10 in West-Vlaanderen, wordt geen financiële input gevraagd. Ze dienen enkel een lokaal te beschikking te stellen en de medewerking van een gemotiveerde klas. (Philippe Peers)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier