De nieuwe maatregelen van de kersverse federale regering komen er in het licht van de almaar verder stijgende coronacijfers. Niet alleen het aantal besmettingen blijft toenemen, ook het aantal hospitalisaties in ons land ligt elke week hoger dan de vorige. Dinsdag werd op het Overlegcomité, het orgaan waar vertegenwoordigers van de verschillende deelstaatregeringen elkaar ontmoeten, beslist om vanaf vrijdag 9 oktober strengere maatregelen af te kondigen.

Drie contacten

Uiteraard blijven de zes gouden basisregels van kracht, maar de coronamaatregelen worden ook gevoelig strenger. Heel concreet wordt het aantal nauwe sociale contacten beperkt tot maximaal drie mensen per maand. Dat betekent dat je naast je eigen gezin maximaal drie mensen mag knuffelen bijvoorbeeld. Bij alle andere mensen die je ziet, moet je de anderhalve meter afstand bewaren.

Daarnaast mag je bij je thuis maximaal vier anderen uitnodigen voor privé-bijeenkomsten. Daar gelden wel de afstandsregels, tenzij het om personen uit de nauwere contacten gaat.

Vroeger sluitingsuur

Verder is de impact vooral voor cafés groot. Die moeten vanaf komende vrijdag ten laatste om 23 uur dicht. Vandaag ligt het sluitingsuur nog op 1 uur 's nachts. Op café mogen ook maximaal vier mensen rond eenzelfde tafel zitten. Heb je een gezin van vijf of zes, dan is er natuurlijk een uitzondering. Voor restaurants verandert er voorlopig niets.

Ook niet-georganiseerde samenscholingen buiten, dus niet fietstochten van wielerclubs of geleide wandelingen, worden beperkt tot maximaal vier mensen, opnieuw met uitzondering van grotere groepen die onder hetzelfde dak wonen.

Tot slot wordt telewerk, voor wie dat kan, opnieuw sterk aanbevolen. De nieuwe maatregelen zijn van kracht tot en met 9 november. Daarna volgt een nieuwe evaluatie. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) benadrukte dat 'deze maatregelen nemen niet prettig is, maar het moet gewoon'.

De nieuwe maatregelen van de kersverse federale regering komen er in het licht van de almaar verder stijgende coronacijfers. Niet alleen het aantal besmettingen blijft toenemen, ook het aantal hospitalisaties in ons land ligt elke week hoger dan de vorige. Dinsdag werd op het Overlegcomité, het orgaan waar vertegenwoordigers van de verschillende deelstaatregeringen elkaar ontmoeten, beslist om vanaf vrijdag 9 oktober strengere maatregelen af te kondigen. Uiteraard blijven de zes gouden basisregels van kracht, maar de coronamaatregelen worden ook gevoelig strenger. Heel concreet wordt het aantal nauwe sociale contacten beperkt tot maximaal drie mensen per maand. Dat betekent dat je naast je eigen gezin maximaal drie mensen mag knuffelen bijvoorbeeld. Bij alle andere mensen die je ziet, moet je de anderhalve meter afstand bewaren.Daarnaast mag je bij je thuis maximaal vier anderen uitnodigen voor privé-bijeenkomsten. Daar gelden wel de afstandsregels, tenzij het om personen uit de nauwere contacten gaat. Verder is de impact vooral voor cafés groot. Die moeten vanaf komende vrijdag ten laatste om 23 uur dicht. Vandaag ligt het sluitingsuur nog op 1 uur 's nachts. Op café mogen ook maximaal vier mensen rond eenzelfde tafel zitten. Heb je een gezin van vijf of zes, dan is er natuurlijk een uitzondering. Voor restaurants verandert er voorlopig niets. Ook niet-georganiseerde samenscholingen buiten, dus niet fietstochten van wielerclubs of geleide wandelingen, worden beperkt tot maximaal vier mensen, opnieuw met uitzondering van grotere groepen die onder hetzelfde dak wonen. Tot slot wordt telewerk, voor wie dat kan, opnieuw sterk aanbevolen. De nieuwe maatregelen zijn van kracht tot en met 9 november. Daarna volgt een nieuwe evaluatie. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) benadrukte dat 'deze maatregelen nemen niet prettig is, maar het moet gewoon'.