Strengere coronamaatregelen in heel Houthulst, zeker tot 29 januari

Aan de ingang van de Vrijetijdscampus hangt een melding dat deze voorlopig gesloten is tot eind januari. Dat is intussen verlengd tot begin februari.© ACK
Aan de ingang van de Vrijetijdscampus hangt een melding dat deze voorlopig gesloten is tot eind januari. Dat is intussen verlengd tot begin februari.© ACK
Redactie KW

Terwijl op donderdag 14 januari nog maar enkel deelgemeente Merkem aan strengere coronaregels werd onderworpen, heeft burgemeester Joris Hindryckx nu ook besloten om de regels strenger te maken voor het hele grondgebied van Houthulst. De verstrengde maatregelen gelden in Merkem tot 6 februari en in de rest van Houthulst tot 29 januari.

“De besmettingscijfers voor Houthulst zijn maar liefst vervijfvoudigd. Waar we tot voor kort maar een achttal besmettingen hadden, loopt het nu op tot 40. Je moet er ook mee rekening houden dat er in WZC De Groene Verte donderdag ook opnieuw meer besmettingen waren, en er op vrijdag ook in de assistentiewoningen in WZC De Groene Verte acht besmettingen zijn. Dat zijn genoeg redenen om de maatregelen nu uit over de hele gemeente te verstrengen. Door deze situatie kan ik niet anders”, aldus burgemeester Joris Hindryckx.

Evaluatie

“Enkel scholen, bloedafname, bibliotheek, Kind en Gezin en de winkels mogen open blijven. Er mogen geen voetbalcompetities, geen trainingen, geen eucharistievieringen doorgaan en ook de Vrijetijdscampus is, net als alle dorpshuizen, op slot. Daarnaast mogen de verenigingen die dat van plan waren ook geen takeaway organiseren. Frituren mogen open en restaurants mogen verder takeaway organiseren. De verstrengde maatregels gelden in Merkem tot 6 februari en in de rest van Houthulst tot 29 januari. Er zal ook voortdurend geëvalueerd worden. Het zijn strenge maatregels, maar we hopen dat we op die manier de besmettingscijfers naar beneden krijgen.”

Dank aan zorg

De bijkomende besmettingen in de Groene Verte zijn niet in het woonzorgcentrum zelf. “ In het WZC zijn er momenteel geen besmettingen bijgekomen sinds donderdag”, vertelt algemeen directeur Jurgen Duyck. “ In de assistentiewoningen zijn er op vandaag wel acht besmettingen. Het is een regelrechte ramp! Ons personeel verdient zeker onze bewondering en onze dankbaarheid voor hun inzet. Ook de de externen die ons komen helpen zoals het Wit-Gele Kruis zijn we heel dankbaar, zonder hen zou het niet langer lukken om onze bewoners de nodige zorgen te geven.”

Vaccineren in Diksmuide?

Alle inwoners van Houthulst zouden voor hun vaccinatie naar de sporthal in Ieper moeten gaan. “Diksmuide, dat veel dichterbij is, zou voor onze inwoners veel interessanter zijn en daarom hebben wij via onze eerstelijnszorg, Westhoek, een afwijking aangevraagd aan de Eerstelijnszorg Westkust-Polder om onze mensen daar te laten gaan om zich in te enten”, geeft burgemeester Hindryckx mee. “Dat geldt voor de eersten die hun inenting zullen krijgen. Later zullen mensen die minder mobiel zijn terecht kunnen bij hun huisarts of naar de Vrijetijdscampus kunnen komen. Het zou wel nog even duren vooraleer dat kan. Nu wil men vooral zoveel en zo snel mogelijk mensen vaccineren. We wachten nu het antwoord van de eerstelijnszorg Westkust-Polder af.” (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.