Streetartiesten gezocht voor braderie Langestraat-Hoogstraat

Op de foto zien we Vincent De Jaegher, schepen van economie Pablo Annys (SP.A), Karel Hessels, Peter Laloo en vooraan Luca Laloo en Oscar Van Oudenhove, die instonden voor de tekening op de affiche. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het nieuwe bestuur van handelsgebuurtekring Langestraat-Hoogstraat pakt uit met een opmerkelijk nieuw element bij haar jaarlijkse, traditionele braderie op 14 en 15 september. Boven de straten worden zes blanco doeken gespannen die door evenveel kunstenaars van op een hoogtewerker zullen beschilderd worden. “De kunstwerkjes blijven enkele weken hangen en nadien verloten we de doeken voor het goede doel”, klinkt het bij het bestuur.

Dat een aantal creatieve, jonge – of zich jong van hart voelende – uitbaters de Langestraat en Hoogstraat een nieuwe elan willen geven met frisse en vernieuwende activiteiten was al langer bekend. In opvolging van Rita Peers, die jarenlang het voorzitterschap waarnam, vormde zich onder voorzitterschap van horeca uitbater Karel Hessels een nieuwe equipe die een en ander over een andere boeg wil gooien.

Nieuw team, nieuw concept

Onder meer Vincent De Jaegher van café De Kelk, restaurateurs Peter Laloo van Rock Fort en Henk Van Oudenhove van Sans Cravate en Stefaan Vangheluwe van kledingzaak Lilola maken deel uit van dit team; net als Robbe De Backer van het Brocante Café. Ze voegen nu ook echt de daad bij het woord, zo blijkt uit het vernieuwde concept voor de braderie dat dinsdagmorgen werd voorgesteld.

StreetArt event

“Behalve de klassieke ‘braderie met fanfare’ pakken we uit met een nieuw evenement”, maakt bestuurslid Peter Laloo duidelijk. “Op zaterdag is er een heus StreetArt event, waarbij er op zes locaties kunstenaars aan het werk zullen zijn, die de weken erop in het straatbeeld aanwezig blijven.”

“Concreet zit het als volgt in elkaar”, vult Vincent De Jaegher aan. “Voor de braderie worden zes blanco doeken van 1×3 meter geplaatst boven het straatbeeld, waar normaal de kerstverlichting hangt. Deze doeken worden op zaterdag 14 september tussen 10 en 19 uur bewerkt, van op een hoogtewerker, door zes verschillende kunstenaars. Nadien blijven deze doeken nog geruime tijd hangen, om dan nadien geveild te worden voor het goede doel, met name de vzw Oranje. Kunstenaars die interesse hebben in dit event mogen zich aanmelden via een mailtje naar lahovzw@gmail.com vóór 23 augustus.” Het bestuur maakt de week erop bekend welke kunstenaars het geworden zijn.

“Een uitnodiging gaat nog deze week de deur uit, maar uiteraard hebben wij niet elke naam/contact, dus zelf aanmelden kan ook, bij voorkeur met vermelding met enkele afbeeldingen van eerdere projecten.”

Microbrouwerij

Voorzitter Karel Hessels: “Op zaterdag en zondag is er ook street art voor de kinderen mogelijk mogelijk ter hoogte van de winkel Bambino. En behalve de traditionele fanfare is een ook een wandelende Dixieband orkestje. Vanuit bierwinkel De Bierboom wordt ter hoogte van het rijksarchief aan de Predikherenrei een eventje met een microbrouwerij georganiseerd. En in enkele zijstraten is er rommelmarkt.”

“Zoals je ziet en hoort brengen we dus enkele vernieuwende elementen aan in de traditionele braderie en de volgende jaren willen we op die ingeslagen weg zeker nog een stapje verder gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier