Streetart in Kortrijk brengt ode aan zorgverleners

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds deze week siert ‘Toope tegoare’, een werk van kunstenaar Thomas Maris de muren van woonzorgcentrum De Pottelberg in Kortrijk. Het is een ode aan alle zorgverleners die de laatste maanden het beste van zichzelf gaven in moeilijke omstandigheden. In het werk zitten portretten verwerkt van bewoners van het WZC.

‘Toope tegoare’ is het motto van Woonzorgcentrum Pottelberg. Vrijdag gaf kunstenaar Thomas Maris meer uitleg over zijn werk in aanwezigheid van schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) en schepen van Kinderen en Jongeren Bert Herrewyn (SP.A). Zo is er een portret te zien van Réginald en Christiane, dit koppel resideert in een van de assistentiewoningen en kwam ook kijken naar de onthulling van het werk.

Meer dan dankjewel

Het tweede portret is van Christiane Cibouw (81). Zij is voorzitster van de bewonersraad en zo belangenbehartiger voor alle bewoners. “Als ik die handen zie die elkaar vast houden dan staat dat voor mij voor het onmogelijke harde werk dat het personeel geleverd heeft de afgelopen maanden. Ik sta niet graag in de belangstelling, maar ik deed mee omdat ik vond dat zij meer verdienden dan een simpele dankjewel.”

De jonge en oude hand die elkaar vast houden, staan symbool voor de verschillende generaties die elkaar gesteund hebben doorheen de coronacrisis. “Dat is in het WZC zeker gebeurt”, aldus directeur Els Bourgonjon “Haast elke avond konden onze bewoners buren zien klappen of muziek spelen. Dat deed hen telkens weer goed.” Het WZC kreeg het erg zwaar te verduren tijdens de coronacrisis. Er vielen uiteindelijk 19 doden en meer dat 70 besmettingen te betreuren. Op dit moment is het WZC coronavrij.

Verder is er een beeld van Florian Schneider, één van de muzikanten van Kraftwerk. Hij overleed tijdens de lockdown aan de gevolgen van kanker. De songtekst op de muur komt uit een nummer van Kraftwerk die verwoorden wat de periode van coronamaatregelen voor velen met zich meebracht.

Meer streetart

De maker; Thomas Maris uit Aalbeke, maakte het kunstwerk in opdracht van vzw Art and Music Stories. Stad Kortrijk droeg de kosten van 5.000 euro voor materiaal en werkuren. Het doel van de vzw is om artiesten een podium te bieden op verschillende locaties in de stad met een voorkeur voor de openbare ruimte. Dit onder de vormen van kunst en elektronische muziek.

Christiane Cibouw poseert trots bij haar portret.
Christiane Cibouw poseert trots bij haar portret.© AN

Simon De Rous, verantwoordelijke Art and Music Stories: “Als beginnende vzw zijn we heel dankbaar voor de ondersteuning die vanuit Jeugdcentrum Tranzit geboden werd.” “Het streetartbeleid van de stad wil een platform bieden waar lokale artiesten effectief aan de slag kunnen gaan met hun talenten en ondersteund worden om te groeien”, reageert schepen Herrewyn. “Met een jaarlijks budget van 20.000 euro kunnen we meerdere projectvoorstellen van jongeren helpen realiseren. Zo dragen we bij om de openbare ruimte een echte kunstwerkplaats te laten zijn.”

“De doelstelling van vzw Art and Music Stories ligt volledig in de lijn met wat we als stad willen bereiken”, vult schepen Ronse aan. “Breng jonge kunstenaars en artiesten samen, laat hen samen aan projecten werken en haal het beste in elkaar naar boven. De laatste jaren duikt streetart meer en meer op, op verschillende plaatsen in Kortrijk. Ook via het inspraaktraject de Grote Bevraging werd gevraagd om deze kunstvorm meer in het stadsbeeld te brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier