Streekzoektocht van Landelijke Gilden in Landschapspark Bulskampveld

(foto RV)
Redactie KW

De Nationale Streekzoektocht van Landelijke Gilden is een jaarlijks event, dat afwisselend in een andere provincie en de Oostkantons wordt georganiseerd. In 2014 was Poperinge aan de beurt en nu is het weer de beurt aan West-Vlaanderen. Creatieve duizendpoot Ray Clincke uit de Bruggesteenweg in Doomkerke is samensteller van het parcours en heeft ook voor de vragen gezorgd.

Ray Clincke is getrouwd met Gerda Boerhaeve en ging in 2018 met pensioen, na een lange beroepsloopbaan in de dienst Boekhouding van Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem. Hij doet frequent mee aan quizzen en leest veel, geen romans maar vooral week- en dagbladen. Een belezen en creatieve man die van veel zaken ook veel weet. Hij is de inspirator, samensteller en regisseur van de zoektocht die loopt van 1 juli tot eind september.

Mooie prijzenpot

Deelnemen is helemaal gratis en jaarlijks worden zo’n 4.000 deelnemers genoteerd. De prijzenpot bedraagt 6.000 euro voor een 70-tal prijzen en 1.000 euro voor de kinderen die deelnemen.

“In de zomer van 2017 namen mijn vrouw en ik en nog een bevriend koppel deel aan de Nationale Streekzoektocht in Voeren. Mijn kompaan Lus is secretaris van de afdeling LG in Beernem. Hij wees mij erop dat de kustprovincie in 2020 aan de beurt was. En opperde dat afdeling Beernem wou organiseren, op voorwaarde dat ik zou meehelpen. Drie jaar later zijn we zover en kan elke gegadigde fietser en natuurminnaar naar deze regio afzakken. Ik stippelde het parcours uit en stelde de 17 vragen op, gemakkelijk te beantwoorden mits visuele en eventueel auditieve aandacht.”

“Deze regio biedt een schat aan unieke plekjes, zoals kastelen, historische hoeves, uitgestrekte natuurreservaten en bosrijke wandelwalhalla’s. Het parcours situeert zich in de gemeentes Beernem, Oostkamp, Wingene en Ruiselede en het Oost-Vlaamse Aalter. Er is een tocht van 36 km voor de auto, een voor fietsers over 38 km en als primeur nu ook voor kinderen met de fiets een tocht over 11 km.”

“Dit jaar is er ook voor kinderen een zoektocht met de fiets”

“De startplaats is het centrum Sint-Amandus aan de Reigerlostraat in Beernem. Alle scholen uit de regio kregen een promobrochure voor de tocht van 11 km. De deelnemingsformulieren zijn af te halen in het gebouwtje met de klokkentoren van Sint-Amandus, elke dag van 6 tot 22 uur. De routebeschrijving en het deelnameformulier zijn ook te downloaden op website streekzoektocht.be, je moet het document wel laten afstempelen in de receptie van het PC.”

Tijd tot 9 oktober

“De antwoorden dienen tegen 9 oktober te worden gestuurd naar Landelijke Gilden Roeselare. Prijsuitreiking op zondag 15 november in OC De Kleine Beer in Beernem.”

“Ik zal dus weten wat gedaan want het secretariaat zal me pakketten formulieren toesturen voor evaluatie en puntenscore. Ex aequo’s zullen er zeker zijn. Daarom zijn er ook twee regionaal gerelateerde schiftingsvragen. In een grote pot zitten een massa beertjes (Beernem). Hoeveel? En volwassenen moeten het gewicht schatten van een pot kruiden, die de basis vormt voor een regionaal biertje’, legt Ray uit.

Ray is geniaal in het bedenken van en omschrijven van zijn breinroerselen. Vorig jaar organiseerde Neos de jaarlijkse zoektocht in Beernem-Ruiselede. Nu loopt die voor de kustprovincie in Diksmuide van 15 juli tot 15 september. Met ieder jaar zowat 500 deelnemers. Ook hier is Ray Clincke de creatieve inspirator. (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier