Streekgenoten Diego De Baets en Pim Meiresone in finale ‘Eerste kok van België’

Pim Meiresone en Diego De Baets gaan vol voor winst in de prestigieuze kookwedstrijd. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Van de vijf teams die strijden voor de prijs Eerste Kok van België ‘Prosper Montagné’, komen er drie uit West-Vlaanderen. Ook de Brugse regio tekent present: Diego De Baets (Sint-Kruis) gaat samen met rechterhand Pim Meiresone (Damme) de strijd aan én mikt resoluut op winst.

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert op 7 oktober voor de 67ste keer de meesterschapswedstrijd Eerste Kok van België; een van de meest prestigieuze kookwedstrijden van ons land.

Uit de talrijke inzendingen, die elk een origineel menu uitschreven, werden vijf finalisten geselecteerd, waaronder maar liefst drie uit West-Vlaanderen. De drie West-Vlaamse kandidaten zijn David Grosdent, chef van restaurant L’Envie in Sint-Denijs, Rob Velraeds van Hostellerie St. Nicolas in Elverdinge en Diego De Baets uit Sint-Kruis. Diego verdiende onder meer zijn sporen bij sterrenrestaurant Bartholomeus in Heist, maar werkte nu als private kok en doet veel opdrachten voor Lodewijk Van Male en C-events. Hij neemt met Pim Meiresone uit Damme als commis deel aan de wedstrijd.

“Het woord commis klinkt te minderwaardig voor de rol die Pim speelt. Ik noem hem liever mijn rechterhand”, zegt Diego. “Hij speelt een belangrijke rol en zal ervoor zorgen dat ik zo goed mogelijk kan functioneren. Pim heeft in korte tijd al een grote naam gemaakt in de culinaire wereld en wacht zeker een mooie toekomst. Ik heb veel vertrouwen in hem.”

Groot talent

Pim Meiresone (19) stond al op 16-jarige leeftijd samen met zijn vader in de keuken van hun restaurant Lamme Goedzak in Damme. Hij gooide hoge ogen in culinaire wedstrijden en liep stage in hoog aangeschreven zaken zoals FG Restaurant (van chef François Geurds) in Rotterdam, The Fat Duck in Engeland en Geranium in de Deense stad Kopenhagen, het vijfde beste restaurant ter wereld. “Ik wil zeker nog flink doorgroeien in de culinaire wereld. Graag samen met mijn vriendin, die ook een passie heeft voor gastronomie”, zegt Pim. “Deel uitmaken van dit team voor de Eerste Kok van België zal in dat opzicht zeker ook een mooie ervaring zijn.”

Menapisch varken

De wedstrijd verloopt volgens een strikt stramien en welbepaalde regels en afspraken. Alle teams stuurden dus al hun receptuur. “Daarbij werden we niet geheel vrij gelaten, want er zijn een aantal verplichte ingrediënten”, weet Diego. “In het voorgerecht moeten we met pladijs werken, in het hoofdgerecht met Menapisch varken (een varkensras dat uitgestorven was maar nu in Pittem opnieuw gekweekt wordt, red.) en in het dessert met peer. We moeten het gerecht bereiden in de keukens van hotelschool Spermalie in Brugge en krijgen daarvoor maximaal zes uur tijd. Dat lijkt misschien veel, maar we zijn slechts met twee en alles moet natuurlijk top zijn. De teams starten telkens aan hun opdracht met een half uur verschil, zodat de juryleden ook de tijd hebben om te proeven en beoordelen. Enkele bekende namen uit de jury? Dan noem ik zeker de grote chefs Eddie Van Maele en Peter Goossens.”

Diego is alvast overtuigd van zijn kansen. “Wij gaan resoluut voor de winst. We hebben nu nog zo’n twee à drie maanden de tijd en zijn van plan om nu toch zo’n vier keer in de week te gaan oefenen”, zegt Diego. “Ik ben ervan overtuigd: Pim en ik zullen die wedstrijd samen winnen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier