Streekbierenfestival in Zwevegem, dat is primeurs proeven op één gigantisch terras

Op het streekbeirenfestival is ook aandacht voor animatie, zoals hier met 'Kartje Kilo'. © GJZ
Redactie KW

Op woensdag 14 en donderdag 15 augustus wordt het Toyeplein in Zwevegem voor de negentiende keer omgevormd tot één groot terras. Op het Internationaal Streekbierenfestival presenteren 45 brouwerijen meer dan 200 lekkere biertjes. Zestien brouwerijen zijn voor het eerst te gast.

Door Geert Vanhessche

Het Internationale Streekbierenfestival op 14 en 15 augustus in Zwevegem is een begrip geworden in de brouwerijwereld. Het is een festival waar elke brouwer aanwezig wil zijn om zijn bieren aan het grote publiek voor te stellen.

Yvan Devlaminck, van het organiserende Flanders Events, wil niet veel aan de formule veranderen. “Grote wijzigingen zijn er niet, de positieve reacties van de bezoekers en brouwers de voorbije jaren bewijzen dat onze formule werkt, met de unieke terrasjessfeer, de liveoptredens, het kinderdorp en natuurlijk het belangrijkste: de 45 brouwerijen met hun beste streekbieren op het Toyeplein, in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.”

Nieuwe brouwerijen

Naast de bekende brouwerijen zijn er ook dit jaar een zestiental brouwerijen of bierfirma’s voor de eerste maal present in Zwevegem. “Uit België zijn dit Castalia Craft Beers, Deca Services, Bier Butlers, Pils’n Love, De Mederie, Brasserie du Clocher, Pirlot, Dok Brewing Company, Belgian Brew Society, Rostune, Remise 56, Amai, Balts Bieren en de Scheldebrouwerij. Daarnaast mogen we ook buitenlandse brouwerijen zoals SherryBeer 15&30 uit Spanje, Brouwerij Grutte Pier uit Friesland, Brouwerij Erdinger uit Duitsland en opnieuw Brewery 6°North uit Schotland verwelkomen”, zegt Yvan Devlaminck.

We hebben geen grote wijzigingen gedaan, want de formule werkt – Yvan Devlaminck

Voorts zijn er ook een aantal biertjes die zich voor de eerste maal presenteren op het festival. De lijst is te groot om hier neer te pennen. Toch geven we mee dat Brouwerij De Brabandere er in primeur ‘Het Wieze Festbier’ voorstelt.

Gezinsfestival

Behalve een van de grootste openluchtbierfestivals in Europa, is het Internationaal Streekbierenfestival een op en top gezinsfestival, met voor elk wat wils. Muziekliefhebbers kunnen genieten van liveoptredens van onder meer Kartje Kilo, Dé Roger, De Wilfrieds & Moaten, Retrofun Coverband en Wim Dekoker, BaL Mobiel of Soulvision.

Voor de kinderen is er een heus kinderdorp met kermisattracties en gratis animatie onder het toezicht van de professionele monitoren van de Funbus. Wie graag een hapje eet tussendoor, kan terecht in de foodcorner. Het festival is woensdag open van 15 tot 23.30 uur en op donderdag 15 augustus kan je er terecht van 13 tot 23.30 uur.

Waarborg voor glas

Het enige betaalmiddel voor het verkrijgen van drank en hapjes op het festivalterrein zijn jetons. Deze zijn te krijgen aan de centrale kassa-units. “Daarnaast betaal je ook een waarborg voor het originele glas waarin het bier geschonken wordt. Deze jeton kost 4 euro. Bij het terug inwisselen, krijg je 3 euro terug. Die andere euro dient deels om de afvalkosten te betalen en de rest ervan schenken we aan de Engelenhoeve”, besluit Devlaminck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier