‘Stratje zoender ende’ in Brugge vraagt aandacht voor betaalbaar wonen

© (Foto DC)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Zaterdagvoormiddag vond in de Brugse binnenstad, ter hoogte van de Stadsschouwburg, een actiemoment van het netwerk tegen armoede. De manifestanten stelden er acht eisen voor een versterkt recht op betaalbaar wonen.

Het waren meer dan twintig Brugse organisaties, die werken rond (kans)armoede, die naar aanleiding van de Dag van de Armoede en samen met het Netwerk tegen armoede het actiemoment organiseerden. Dit actiemoment begon al om 10 uur ‘s morgens waarbij de manifestanten onder begeleiding van een fanfare luidop het ‘woonlied’ zongen en door de binnenstad stapten. Daarbij werden pamfletten uitgedeeld aan omstanders en immobiliënkantoren. Bij terugkeer van de optocht werd verzameld op het pleintje voor de Stadsschouwburg. Daar hadden de betrokken verenigingen, die het in hun ogen manke woonbeleid willen aanklagen, een zogenaamd ‘Statje zonder ende’ gebouwd.

“Steeds meer mensen wonen namelijk in zo’n ‘Statje zoender ende’. Ze vinden geen betaalbare woning, kunnen hun energierekeningen niet meer betalen en staan al jaren op de wachtlijst voor een sociale huurwoning”, zei Truus Barremaecker van actiegroep Rebelle. “In het symbolische Stratje zoende ende hier staan 23 huisjes, elk ingekleed door een organisatie, waarbij elk huisje de bittere realiteit verwoordt van discriminatie, thuisloosheid en torenhoge energiefacturen. Als het woonbeleid niet meer luistert naar de mensen, laten we de huizen spreken.”

Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) kwam het Stratje zoender ende officieel openen, in aanwezigheid van een groot aantal schepenen en gemeenteraadsleden; vooral van cd&v, Vooruit en Groen. De actievoerders stelden een reeks concrete eisen voor een beter en eerlijker woonbeleid. Namelijk een verhoging van het aanbod sociale woningen en van betaalbare kwalitatieve woningen. Daarnaast pleiten ze er ook voor dat het lokaal bestuur een actieve en betrokken rol opneemt om een degelijk en kwaliteitsvol woonbeleid uit te werken en wordt gevraagd om het huidige toewijzingssysteem voor de sociale woningen bij te sturen. Verder moeten sociale woonwijken ingeplant worden op toegankelijke locaties, moet er duurzaam ingezet worden op ‘housing-first’, moeten creatieve woonvormen toegankelijker gemaakt worden en moet van de Brugse Woonraad een stevig en actief instrument gemaakt worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier