Strandreddingsdienst: “Extra bewaakte badzones redelijk onrealistisch”

© Davy Coghe
Redactie KW

Extra bewaakte strandzones creëren om de badgasten aan onze kust beter te spreiden, is ‘redelijk onrealistisch’. Dat zegt An Beun, secretaris van de intercommunale kustreddingsdienst IKWV. “Je moet er voldoende personeel en materiaal voor hebben en dat is heel moeilijk.”

Net als het hele land kijkt de IKWV, de overkoepelende organisatie van de redders aan zee, reikhalzend uit naar de beslissingen van de nationale veiligheidsraad van vrijdagnamiddag. “We hebben al heel wat scenario’s uitgewerkt, maar we wachten nu af wat er beslist wordt”, zegt An Beun. “We hopen een idee te krijgen wanneer het strandtoerisme kan van start gaan. Op dit ogenblik richten wij ons op 13 juni, maar dat is dus nog niet zeker. Blankenberge start anders altijd op 1 mei, maar dat gaat in elk geval niet door. We hopen op een algemene startdatum voor alle kustgemeenten.”

“Personeel en materiaal tekort voor extra badzones”

Vorige week opperde burgemeester Jean-Marie Dedecker van Middelkerke om meer bewaakte strandzones in het leven te roepen en de strandgasten zo meer te spreiden. “Die vraag is ons nog niet gesteld, maar het zal heel moeilijk zijn om daar voldoende personeel en materiaal voor te voorzien. Bovendien hebben we de toestemming van de Vlaamse overheid nodig om een onbewaakte strandzone om te zetten in een bewaakte. Dat laatste is, gezien de omstandigheden, misschien het minste probleem. Maar toch lijkt het me redelijk onrealistisch.”

“Zonnebaden mag natuurlijk aan de hele kustlijn. Maar zwemmen mag enkel in bewaakte zones”, verduidelijkt An. “Wij hebben niet zomaar materiaal in stock om bijvoorbeeld vijf extra zones te voorzien. Bovendien hebben de meeste gemeenten geen vrije stranden meer. De Panne is bijna één bewaakte zone, in Koksijde zijn er enkele niet-bewaakte zones, maar die worden bewust onbewaakt gelaten omdat ze moeilijk bereikbaar zijn voor de hulpdiensten. Ook dat is van belang. In Middelkerke zou nog ruimte zijn, maar daar zijn nu al het meest bewaakte zones van de hele kustlijn. Bovendien is het daar altijd relatief rustig. Promotie voeren om de toeristen naar rustiger badzones te lokken, dat is uiteraard wel een optie.”

Ook opleiding redders vertraagd

“In eerste instantie hopen we nu op een startdatum. Ook willen we zorgen dat onze redders zelf voldoende beschermd zijn. Wat de veiligheid van de badgasten betreft, we hopen dat de regels daaromtrent voor de hele kust zullen worden opgelegd door de hogere overheid. Anders moeten alle burgemeesters hun eigen beslissingen nemen en dat is niet altijd eenvoudig.”

“Ook het afstuderen van onze nieuwe lichting redders loopt door de lockdown vertraging op“, zegt An Beun. “De proeven moesten eigenlijk al achter de rug zijn, maar nu is een laatste praktische proef in het zwembad nog niet afgewerkt omdat de zwembaden gesloten zijn. Van zodra de zwembaden weer toegankelijk zijn, al was het maar voor een beperkt aantal mensen, zullen we de examens laten hervatten. Zo krijgt de nieuwe lichting nog de kans om voor de zomer af te studeren. We zullen die mensen ook nodig hebben. De maand juli kunnen we nog aan met de anciens, maar augustus wordt problematisch zonder nieuwe toestroom.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier