Strandredders mogen niet reanimeren door 30 jaar oude wet

Ook de redders wachten af hoe het strandseizoen er zal uitzien. © IKWV
Hannes Hosten

Vanaf zaterdag staan de strandredders weer op de stranden, maar je kan er maar beter niet onwel worden. In coronatijden willen de redders reanimeren met beademingsballonnen, maar een 30 jaar oude wet laat hen dat niet toe.

“Als wij een drenkeling moeten reanimeren, doen we dat normaal – in jaren zonder corona – via mond-op-mondbeademing”, vertelt An Beun, secretaris van de intercommunale kustreddingsdienst IKWV. “We gebruiken wel een speciaal maskertje, een pocket mask, om het gezicht van de redder te beschermen. Maar dit jaar is bij mond-op-mondbeademing de kans op coronabesmetting te groot. Je gezicht is immers wel afgeschermd, maar de lucht gaat vanuit de longen van de redder naar de longen van het slachtoffer, en omgekeerd.

Daarom willen we met een beademingsballon werken, die lucht uit de omgeving gebruikt. Zo’n ballon werkt met een buisje dat redelijk gelijkaardig is aan dat van het maskertje dat we normaal gebruiken, en een ballon waar je op knijpt om lucht in de mond van het slachtoffer te brengen.”

Wettelijk niet toegestaan

“Maar er is één probleem: volgens een 30 jaar oude wet mag zo’n beademingsballon alleen maar gebruikt worden door drie beroepscategorieën: artsen, verpleegkundigen en hulpverlener-ambulanciers. Het wordt gezien als een medische handeling. Dit is de wet, maar zonder COVID-19 waren wij ons daar nooit bewust van geweest. Wij waren vroeger nooit vragende partij om zo’n ballons te gebruiken”, zegt An Beun.

“Een wijziging van de wet is niet in één-twee-drie geregeld. Daar moeten bij wijze van spreken 20 commissies zich over uitspreken. We hebben aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een tijdelijke uitzondering gevraagd, maar blijkbaar is de minister daar niet meteen toe geneigd. Enkele redders behoren tot één van de drie categorieën, maar die zijn erg dun gezaaid. Wij hebben de blaasballons wel aangekocht, die zijn dus ter beschikking als bijvoorbeeld een arts toevallig op het strand is en wil helpen.”

“Van de pot gerukt”

“Wij willen onze redders niet dwingen om iets illegaals te doen. Als het misloopt, hangt hen een vervolging boven het hoofd. Maar het is toch een beetje van de pot gerukt”, vindt An Beun. “Als hier tegen het einde van de week geen oplossing voor is, zullen we hier toch duidelijk over communiceren. Wie klachten heeft omdat de redders niet kunnen reanimeren, moet zich maar richten tot de minister.”

“Het plaatsen van zo’n ballon is voor onze redders niet echt een nieuwe handeling, het enige verschil is dat ze in de ballon knijpen en niet zelf beademen. Wij waren bovendien niet van plan om dit door al onze redders te laten doen, enkel door een beperkte groep ervaren mensen. We stellen vast dat we verward worden met de zwembadredders, die blijkbaar allemaal opgeleid zijn om met zo’n ballon te werken… terwijl dat volgens de wet ook voor hen illegaal is. Maar wellicht zijn ze zich daar ook niet bewust van.”

Het kabinet van De Block laat intussen weten dat er een oplossing in de maak is, in samenspraak met de redders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier