Straks zullen 100.000 burgers een spuitje krijgen in vaccinatiecentrum op site Schiervelde in Roeselare

Expo Roeselare wordt het centrum van de vaccinatie voor de inwoners van Roeselare, Ardooie, Moorslede, Hooglede, Lichtervelde en Staden.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Expo Roeselare wordt het centrum van de vaccinatie voor de inwoners van Roeselare, Ardooie, Moorslede, Hooglede, Lichtervelde en Staden.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Roeselare, Ardooie, Moorslede, Hooglede, Lichtervelde en Staden kiezen samen voor één vaccinatiecentrum in de Expo Roeselare op site Schiervelde. De zeven gemeenten kiezen zeer bewust voor één centraal gelegen vaccinatiecentrum. De gemeente Ledegem, dat ook tot de Eerstelijnszone Midden-West-Vlaanderen behoort, zal wellicht bij Izegem aansluiten. Maar daarover is er nog overleg met de huisartsenkringen.

De zes gemeenten en steden kozen bewust voor de EXPO vanuit volgende criteria: voldoende en ruime oppervlakte, vlotte bereikbaarheid met de wagen en openbaar vervoer en ruime parkeergelegenheid. Wanneer de aanvoer van voldoende vaccins verzekerd is, kan deze locatie met 2 tot 6 vaccinatielijnen tot 1.680 burgers per dag vaccineren. Het centrum zal 8 tot 14 uren per dag open zijn en dit 7 op 7. Indien nodig, is er een opschaling naar bijkomende lijnen mogelijk.

Vanaf 1 februari paraat

De inrichting, coördinatie en bemanning van het centrum wordt vorm gegeven samen met de evenementensector. Het vaccinatiecentrum zal klaar zijn op 1 februari. Na een testperiode van 2 weken is het dan operationeel op 15 februari, wanneer er wordt gestart met de vaccinatiefase 1B. Dat is de fase waarin de 65-plussers, de mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en wie een essentieel beroep heeft (volgens richtlijnen van de hogere overheid) aan de beurt zijn. Tenslotte werken de 7 gemeenten ook een “vaccin mobiliteitsplan” uit zodat wie minder mobiel is, zich ook makkelijk naar de expo kan verplaatsen.

Met Expo kozen we voor een gemakkelijk bereikbare en vlotte logistieke en veilige uitvalsbasis, gezien Vlaanderen slechts grote vaccinatiecentra toelaat van minimum 1100 m2. Vanuit de Midwest-gemeenten worden initiatieven voorbereid voor wie minder mobiel is om zich naar de expo te verplaatsen en is er overleg met de Vlaamse overheid om ook thuisvaccinatie te voorzien via de huisartsenkringen voor zieke mensen.

Burgemeester Kris Declercq

In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komt de rest van de bevolking aan de beurt. In totaal zullen er dus zo’n 100.000 burgers in het vaccinatiecentrum op site Schiervelde gevaccineerd kunnen worden.

Naast infrastructuur en vaccins vormen medewerkers een grote uitdaging om het vaccinatiecentrum 12 uur per dag én 7 dagen op 7 te laten functioneren. Naast geschoold medisch personeel – waaronder verpleegkundigen en artsen – is er nood aan heel wat medewerkers voor uiteenlopende ondersteunende functies. Wie zich wil aanbieden, is welkom op 1788 of via www.helpdehelpers.be

Hoe verloopt de vaccinatie?

Je ontvangt een uitnodiging van de Vlaamse overheid om je vrijwillig te vaccineren, met vermelding van het vaccinatiecentrum waar je je dient aan te bieden.

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen . In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Dit betekent dat op hetzelfde moment verschillende personen ingeënt kunnen worden, op voldoende afstand van elkaar.

Hoe werkt het concreet?

Stap 1: Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie.

Stap 2: Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting.

Stap 3: Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.

Door de grootte van Expo Roeselare heeft de organisatie van dit vaccinatiecentrum een haalbare impact op de reguliere evenementenkalender van Roeselare. De stad nam reeds contact op met de organisatoren die al een boeking hadden in EXPO in functie van verdere afstemming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier