Straks supporteren op Kemmelberg tijdens Gent-Wevelgem? Dan moet je een plekje reserveren

© EF
Redactie KW

Tijdens Gent-Wevelgem zullen de supporters elkaar niet hoeven te verdringen om een glimp op te vangen van hun zwoegende wielerhelden op de Kemmelberg. Heuvelland laat voorlopig maximaal 200 mensen toe, die reserveren in de horecazaken op de heuveltop.

De organisatie van Gent-Wevelgem en de betrokken gemeentebesturen bereiden zich voor op verschillende coronascenario’s voor de voorjaarsklassieker, die dit jaar uitzonderlijk op 11 oktober wordt georganiseerd.

Zeker is dat het DNA van de wedstrijd met de Moeren, Plugstreets en Kemmelberg behouden blijft en dat het parcours op Frans grondgebied – en dus de beklimmingen van de Catsberg, Zwarte Berg en Vert Mont – volledig wordt geschrapt. Om de wedstrijd toch van de nodige schifting te voorzien, wordt de Kemmelberg niet twee maar drie keer beklommen: twee keer langs de kant van de Belvédère en de laatste keer langs de steilste kant aan ‘Den Engel’.

Voor de rappe

De organisatie laat geen publiek toe op de Kemmelberg, maar de gemeente Heuvelland maakt een uitzondering voor 200 klanten van de twee horecazaken op de heuveltop. “Dat is de lijn die we nu trekken, maar er kan natuurlijk nog veel veranderen tegen 11 oktober“, zegt burgemeester van Heuvelland Marc Lewyllie (Gemeentebelangen). “Klanten reserveren sowieso altijd voor deze koers. Het zal nu nog meer voor de rappe zijn.”

Volgens de coronaregels, die nu gelden, kan Hostellerie Kemmelberg plaats bieden aan een honderdtal klanten. “Dat is evenveel als andere jaren door onze andere zalen in te richten als restaurantruimte”, zegt uitbater Philippe Vercoutter. “Een deel van de capaciteit wordt wellicht ingevuld door vips van de organisatie, die normaal onder een tent hadden gestaan. Daarnaast hebben we onze habitués, die elk jaar reserveren voor deze koers. Commercieel maakt de beperking van de massa tot 200 horecaklanten voor ons dus geen verschil. De koerskwaliteit voor de aanwezige supporters zal verhogen.”

Bij mooi weer blijft terras staan

Ook in de andere horecazaak – In De Gouden Jaren Belvédère Kemmelberg – kunnen ze leven met het maximumaantal. “Elk een honderdtal mensen is prima. Afhankelijk van het weer beslissen we om ons terras nog te laten staan”, aldus uitbaters Francky Callens en Valerie Claeys.

Gent-Wevelgem start voor het eerst in Ieper. “Door de bijsturing van het parcours krijgt onze stad nog een tweede passage van de renners, wat voor ons en eventuele dagtoeristen natuurlijk heel interessant is”, zegt de Ieperse schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper). “We moeten afwachten hoe het coronavirus evolueert en kijken naar de maatregelen van de hogere overheid.”

Gent-Wevelgem 2020 mag dus zeker geen grote mensenmassa’s teweegbrengen, maar de organisatie houdt wel rekening met verschillende ‘aantallenscenario’s’. “Als er straks gelimiteerde groepen mogen toegelaten worden op de Ieperse Grote Markt, moet dat kunnen. Al blijft ons hoofddoel en onze hoop het aanbieden van een wedstrijd voor de renners”, aldus veiligheidscoördinator Tom Iliano. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier