Straks reserveren voor plekje op strand Oostende, strandzeil wordt de norm

Burgermeester Bart Tommelein stelde zijn strandplan voor. © Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

Wie komende zomer wil zonnen op de vier drukste strandzones van Oostende, zal een plekje moeten reserveren. Bewoners, tweedeverblijvers, verblijfstoeristen en eigenaars van een strandcabine krijgen voorrang op dagtoeristen.

Het reservatiesysteem geldt voor de vier drukste stranden van Oostende, gelegen tussen het Zeeheldenplein en Thermae Palace. Reserveren zal online kunnen en is gratis. Oostendenaars zullen het eerst kunnen reserveren, net als tweedeverblijvers en wie op hotel of appartement verblijft in Oostende. Eigenaars of huurders van een strandcabine mogen gewoon aan hun cabine zitten, maar met strandzeil. Daarna pas krijgen dagjestoeristen de kans om te reserveren.

In juni wordt het systeem al eens uitgetest, om dan echt in voege te treden vanaf 27 juni. Dan starten de reddingsdiensten, tenzij de Veiligheidsraad anders beslist. Het gebruik van een strandzeil wordt bovendien ten zeerste aangeraden, maar niet verplicht.

In vier drukste zones

Het reserveringssysteem past in het plan van de stad Oostende om het strandtoerisme deze zomer ‘veilig en plezant’ te kunnen organiseren. “Ons plan houdt rekening met social distancing, de beschikbare oppervlakte van strand en zeedijk en het verwachte aantal bezoekers”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “In de vier drukste strandzones zal je moeten reserveren, maar voor de Oosteroever, Mariakerke en Raversijde hoeft dat niet.”

Je reserveert geen bepaald vakje, wel een plaats in een bepaalde strandzone“, verduidelijkt de burgemeester. “Strandzeilen zullen sterk worden aanbevolen, ook als het niet waait. Regelmatige strandbezoekers kopen best een strandzeil, maar we zullen zorgen dat ze ook vlot te koop en te huur zijn. Er komen ook extra strandconcessies, uitbatingen waar je een opgesteld strandzeil met strandstoelen kan huren.”

30.000 plaatsen op bewaakte strandzones

Het stadsbestuur gaat ervan uit dat er in alle bewaakte zwemzones van Oostende – dus ook de zones waar je niet moet reserveren- 30.000 mensen terechtkunnen. Dit is inclusief de meer dan 1.000 strandcabines, aangezien de eigenaars en huurders altijd gegarandeerd toegang tot hun cabine zullen hebben. “Cijfers tonen aan dat er op absolute topdagen meer dan 50.000 strandgangers naar de Stad aan Zee komen”, zegt Tommelein. “Het wordt dan vooral druk op de stranden tussen Zeeheldenplein en Thermae Palace, de zones waar je nu zal moeten reserveren.”

Wie vanuit het binnenland voor een dagje naar Oostende komt en niet reserveert, loopt op een topdag het risico geen plaats meer te hebben. Maar vergelijk het met een topmatch van een voetbalclub. Als het aantal plaatsen beperkt wordt, zullen de plaatsen ook eerst naar de abonnees gaan. Men zal niet kiezen om alleen maar losse tickets te kopen.”

Geen evenementen, wel recreatie

Evenementen zullen de hele zomer niet georganiseerd worden aan de kust, zo beslisten de kustburgemeesters vorige week al. Toch zal Oostende zorgen voor vormen van recreatie. “We denken aan het Groen Lint, het Maria-Hendrikapark, Stene, Raversijde en de groene polders in het achterland van de stad. Eerder maakten we al bekend dat The Crystal Ship vier nieuwe street art-werken van lokale kunstenaars zal creëren in de groene rand. Eén werk is al afgewerkt. Theater aan Zee denkt na over enkele kleinere activiteiten en we overwegen ook om kinderactiviteiten te laten plaatsvinden op de Wellingtonrenbaan, waar toch de hele zomer geen paardenrennen doorgaan. Maar we zullen nooit een massa samenbrengen”, zegt burgemeester Tommelein. “Bedoeling is juist om de bezoekers zo veel mogelijk te spreiden.”

Het strandplan van Oostende werd opgesteld in overleg met Toerisme Oostende en met een werkgroep, waarin vertegenwoordigers van verschillende economische sectoren en belangengroepen zetelen. Het plan wordt ook getoetst bij de virololgen. De stad schreef al aanbestedingen uit naar bedrijven die ervaring hebben met crowd control en reservatiesystemen op grote festivals en evenementen. Eén van hen zal opdracht krijgen om het reserveringssysteem uit te werken.

“Iedereen welkom in Oostende”

Het reservatiesysteem wordt zo flexibel mogelijk gemaakt, om waar nodig te kunnen bijsturen en te leren uit de eerste ervaringen. Het systeem wordt gekoppeld aan de beschikbare cijfers uit de binnenstad, zoals de telpoortjes in de Kapellestraat, om zo deel uit te maken van een stadsbreed circulatieplan. Er komt duidelijke communicatie voor, tijdens en na het bezoek en er zullen grote borden komen, waar iedereen in real-time kan volgen hoe druk het is op de stranden. Beachteams en strandpolitie zullen alles in goede banen leiden.

Iedereen is welkom in Oostende“, besluit de burgemeester. “We vragen gewoon om het bezoek vooraf goed te plannen, zodat we de nodige voorbereidingen kunnen nemen om zowel onze inwoners als bezoekers een veilige en ontspannen vakantie te bezorgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier