Straks ook studeren in de Sint-Pieterskerk in Ledegem?

De Sint-Pieterskerk deed eerder al dienst voor concerten, zoals voor het benefietconcert van Laïs in 2014. © (foto JS)
Redactie KW

De gemeenteraad heeft het kerkenbeleidsplan goedgekeurd. Eerder al gaf het bisdom Brugge de goedkeuring. Het kerkenbeleidsplan moet een lokaal gedragen langetermijnvisie bieden voor de valorisatie van de drie parochiekerken in de gemeente zowel qua behoud, nevenbestemming of herbestemming.

De herbestemming en valorisatie zijn een werk voor zowel de kerkelijke als burgerlijke overheid. Zij moeten hierop toezien. Elke gemeente in Vlaanderen dient een toekomstvisie voor de parochiekerken op het eigen grondgebied uit te werken. Het is een voorwaarde om op een verhoogde subsidie van 60 procent aanspraak te kunnen maken.

Voor de gemeenschapskerk Sint-Pieter werd beslist om er naast een religieuze ook culturele en andere functies aan toe te kennen. Zo zullen in de kerk muzikale of theateroptredens kunnen plaatshebben maar ook een diner van bijvoorbeeld de heemkundige kring. Een vierstappenplan moet vastleggen wat in de kerk kan georganiseerd worden. Daarvoor zal in eerste instantie op 19 maart een werkgroep een eerste keer samenkomen om overleg te plegen. Via een participatieproject van het verenigingsleven zal over de neven- of herbestemming beslist worden.

Wifi in de kerk?

Schepen Wally Corneillie stipt aan dat het onderhoud van de kerk toch een zware kost is voor de gemeente, zeker in verhouding tot de manifeste terugloop van kerkgangers, wat een vraag was van raadslid Caroline Seynhaeve.

Het gebruik van de kerk moet ook mogelijk zijn voor studenten die er in een rustige en stille omgeving willen gaan studeren. Dat ontlokte de vraag bij raadslid Emiel Debusseré of er dan ook accommodatie zal aanwezig zijn in de vorm van wifi.

“Een terechte vraag die wordt meegenomen naar de werkgroep”, antwoordde schepen Wally Corneillie. Verder stelde de schepen nog dat de maatschappij in een evolutieve stroomversnelling zit en er over zes jaar een nieuwe evaluatie zal moeten gebeuren. (EDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier