“Straks kunnen we nog meer van zon genieten”

De langverwachte renovatie van Het Pand in Waregem komt eraan. Op 1 februari gaat het winkelcentrum dicht en is het tijd voor de grote metamorfose. Naar aanleiding daarvan laten we drie handelaars hun zegje doen. Steve Vandendriessche (38), uitbater van café ’t Peerdeke, krijgt het laatste woord. “Ik ga hier beter van worden”, blikt hij vooruit.

Steve Vandendriessche: “De gezondheid van de mensen is het belangrijkste en gaat nu voor.” (foto HDV)©Hein Demeyer
Steve Vandendriessche: “De gezondheid van de mensen is het belangrijkste en gaat nu voor.” (foto HDV)©Hein Demeyer”

Steve Vandendriessche houdt het bekende café ’t Peerdeke in het hart van Het Pand inmiddels vier jaar open. De goedlachse horecabaas wil daar nog heel wat jaren bijdoen, maar tot in de zomer van 2022 zal dat dan wel op de Markt zijn in Waregem waar de horecazaak een andere naam zal krijgen: Pop up ’t Peerdeke.

Steve, aanvankelijk zou je verhuizen naar de binnenkoer van de kunstacademie, maar dat is in extremis veranderd. Vervelend?

“Eigenlijk niet echt. Naar de kunstacademie had ik het speelpleintje voor mijn deur kunnen meenemen, maar de Markt is zeker meer dan ok. Bovendien is die wijziging begrijpelijk. Bistro Berbera (nog altijd beter bekend als het vroegere Radio 2-café, red.) ging eind september failliet en plots kwamen die gebouwen vrij. Het voordeel van die plaats op de Markt is ook dat ik daar de hele dag zal kunnen profiteren van de zon, voor een café met terras is dat niet onbelangrijk. Bovendien ga ik nu kunnen samenwerken met ‘t Bakkerietje dat daar iets verderop huist in een mobiele winkel. Je zal daar broodjes kunnen bestellen en die bij ons ’s middags op een afgesproken tijdstip kunnen komen opeten. Vrouwen die over de middag graag nog eens gaan winkelen, zullen geen onnodig tijdverlies meer lijden.”

In 2022 keer je terug naar een andere plaats in Het Pand, namelijk daar waar fitnessketen Sporty-X een tijdlang zat. Tevreden zo?

“Zeker want ook daar zal ik meer profijt halen van de zon dan dit nu het geval was in Het Pand. Ik ben vooral blij omdat ik in een totaal vernieuwd winkelcentrum zal terugkeren. Ik ga nog lang moeten werken vooraleer ik met pensioen kan gaan en dus is dat toch wel goed meegenomen. Voor de klanten verandert er niets. Ze gaan hier nog altijd kunnen genieten van goede bieren en kleine snacks.” (glimlacht)

’t Peerdeke wordt al een kwarteeuw opengehouden door je familie. Betekent dit dat je al van jongs af leerde hoe je pinten moest tappen?

“Dat is overdreven, maar toen ik een jaar of 16 was hielp ik ’s middags dikwijls een uurtje mee bestellen vooraleer ik daarna terug naar school ging. Dat was vooral plezant omdat de leerlingen van OLV Hemelvaart, toen nog uitsluitend meisjes, hier hun broodje kwamen opeten. Toen mocht dat nog van de school. De groep zat altijd boven te eten en natuurlijk repte ik mij naar daar om hen te bedienen. Er zat een extra voordeel aan vast. Zo kon ik af en toe mee naar het jaarlijkse bal van de school.”

Professioneel ben je 14 jaar actief in het café, eerst als zelfstandige bij je moeder, daarna in je eentje. Heb je voordien nog iets anders gedaan?

“Ja ik ben eerst voor een baas gaan werken. Mijn moeder (Magda Goeminne, red.) vond dat beter. Ze had daar duidelijke principes over. Ze zei: Dan weet je wat dat is in dienst werken van een ondernemer . En ze heeft gelijk. Het heeft me vooral geleerd hoe belangrijk het is om je eigen personeel te respecteren. Ik prijs me gelukkig met mijn twee vaste medewerkers Lieve en Charlotte en met de jobstudenten die in het weekend meehelpen. Ik zeg hen dat ook wel eens.”

Wat is het moeilijkste voor een cafébaas?

“Dat je niet altijd kunt zeggen wat je denkt over iets. Je moet soms echt op je tong bijten. Bovendien is het toch ook een zware job en werk je meer dan acht uren per dag. Maar je krijgt er ook veel voor terug. Je moet het graag doen, anders hou je het niet vol.”

Je moeder zat het gesprek een tijdje mee te volgen. Zo te zien heb je een goede band met haar. Hoe belangrijk is ze voor jou?

“Ze is heel belangrijk, omdat ze me veel geleerd heeft. Ze heeft me bijgebracht hoe je moet omgaan met de mensen, maar ook hoe ik correct een pint moet tappen. Ik waardeer het ook enorm dat ze op zondagvoormiddag nog altijd het café openhoudt zodat ik dan mee kan fietsen met de leden van onze wielertoeristenclub.”

Een cafébaas die ook nog eens een sportfanaat is. Dat is nog eens wat anders.

“Het is niet dat ik niet af en toe een pint drink (knipoogt), maar ik werk dat wel af. Ik vind het in elk geval belangrijk mijn conditie te onderhouden en daarom probeer ik dagelijks te sporten. In de winter ga ik bijna dagelijks 10 kilometer lopen en in de zomer een 50-tal kilometer fietsen.”

Weegt de lockdown zwaar?

“Ja het is niet plezant dat we gesloten moeten blijven maar ik heb ook wel begrip voor de maatregelen. De gezondheid van de mensen is belangrijk en gaat voor. Ik besef nu wel nog meer hoe graag ik tussen de mensen ben. Ik ben dan ook blij dat de lockdown samenvalt met de verhuizing waar ik voor sta. In deze donkere dagen komt dat goed uit.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.