Straks kun je ook een kinderfiets ontlenen in de fietsbieb in Izegem

Schepenen Caroline Maertens (links) en Ann Van Essche voor het pand op de hoek van de Brugstraat en de Dirk Martenslaan waar straks de fietsbieb een onderkomen zal hebben.©GF GF
Schepenen Caroline Maertens (links) en Ann Van Essche voor het pand op de hoek van de Brugstraat en de Dirk Martenslaan waar straks de fietsbieb een onderkomen zal hebben.©GF GF
Wouter Vander Stricht

Vanaf het voorjaar van 2021 zet stad Izegem samen met de dienst mobiliteit, Huis van het Kind en beweging.net Izegem en Kachtem de schouders onder de oprichting van een fietsbieb in Izegem. In de fietsbieb kunnen kinderen tot 12 jaar aan een gunstig tarief een fiets op maat lenen.

Een kind ontgroeit zijn fiets bijzonder snel. En al vind je op een rommelmarkt of online vlot een fiets, vaak komen er flink wat kosten aan te pas vooraleer je veilig de baan op kan. “De fietsbieb komt met een goedkoop en duurzaam alternatief: een tweedehands kinderfiets een jaar lang ontlenen voor 20 euro fietsgeld en een waarborg van 20 euro”, legt schepen van mobiliteit en fietsbeleid Caroline Maertens uit. Wanneer je kind toe is aan een grotere fiets, mag je de ontleende fiets gewoon inwisselen voor een ander exemplaar uit de fietsbieb.

De fietsbieb zal volledig op vrijwilligers draaien

“De fietsbieb is niet enkel budgetvriendelijk. We stimuleren ook het ‘gebruik’ van een fiets boven het ‘bezitten’ ervan. We willen daarnaast het fietsen bij en met kinderen blijven promoten”, vertelt schepen Maertens. “In West-Vlaanderen zijn momenteel 25 fietsbiebs actief. Dat is goed voor meer dan 3.200 tweedehandsfietsen, waarvan meer dan de helft is uitgeleend”, aldus Beweging.net.

“De Izegemse fietsbieb zal gevestigd zijn in de Brugstraat 14, op de hoek met de Dirk Martenslaan. Momenteel zijn we volop bezig met de voorbereidingen”, vertelt schepen Maertens. “De fietsbieb zal minstens een keer per maand open zijn op zaterdagvoormiddag.”

Op zoek naar kinderfietsen en enthousiaste vrijwilligers

De fietsbieb zal volledig op vrijwilligers draaien. “We zijn volop op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Handige harry’s die graag aan fietsen sleutelen, mensen die ons helpen bij de zoektocht naar fietsen,… Iedereen wordt met open armen ontvangen”, zegt schepen van Huis van het Kind Ann Van Essche.

“Wie een kinderfiets in goede staat aan de fietsbieb schenkt, ontvangt een waardebon voor een jaar gratis fietsgeld en hoeft enkel nog de waarborg betalen”, legt schepen Van Essche uit. “Heb je zelf geen kinderfiets meer nodig? Dan roepen we op om de bon aan iemand te schenken.”

Wie een fiets wil binnenbrengen of zich wil aanmelden als vrijwilliger kan daarvoor een afspraak maken via izegem@fietsbieb.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier